DEBATT I Sverige har vi avreglerat elmarknaden och idag styrs våra priser genom en marknadsplats för handel med elenergi som heter Nordpool. Priset styrs enligt gängse marknadsekonomiska spelregler, det vill säga i grunden förhållandet mellan utbud och efterfrågan. Idag ser vi allt ökande elpriser som en konsekvens av att svensk kärnkraft sedan länge varit eftersatt, något som redan idag allvarligt hotar svensk ekonomi.
Stabila elpriser är en förutsättning för vår basindustri som pappersbruk, stålindustri och gruvor. Dessa företag har länge varit navet i svensk exportindustri och står än idag för den mest betydande delen av svensk ekonomi. Under de senaste 30 åren har inga nya företag kunnat växa sig riktigt stora i Sverige och detta riskerar i framtiden att bli ett allvarligt problem. Redan idag ligger arbetslösheten på ca 8-9% lite beroende på hur man räknar. Om vi på allvar vill sänka arbetslösheten och få en hållbar utveckling av svensk ekonomi måste det till en politik som gynnar svensk basindustri.
En stor gemensam nämnare för vår basindustri är att den är mycket elintensiv. Vi har historiskt haft låga elpriser i Sverige, något som har varit en ypperlig konkurrensfördel gentemot omvärlden. Detta har under senaste tiden kommit att ändras radikalt och har sin början i det tankeförbud som tidigare generationers politiker har låtit införa. Sedan 80-talet har svensk kärnkraft i princip stått still därav och idag ser vi konsekvenserna av detta.
Alla försök att ersätta kärnkraft med vindenergi och andra alternativ är tyvärr inte seriösa om man samtidigt vill behålla vår basindustri. Tvärtom, måste energipolitiken ta en ny riktning där vi upplyser människor om att kärnkraften inte alls stått still sedan 80-talet då olyckan i Tjernobyl radikalt ändrade villkoren för en sund och seriös debatt om vår energiförsörjning. Faktum är, att medan Sverige stått still har andra länder utvecklat och byggt vidare på sin kärnkraft och idag ligger vi tyvärr långt efter. Detta ser vi kanske allra tydligast på de svenska elpriserna som blir allt dyrare. I förlängningen riskerar vi att på allvar slå ut konkurrenskraften för basindustrin där tusentals jobb står på spel.
Kärnkraftsmotståndare menar att vi måste hitta nya energikällor som om det vore lösningen på alla klimatproblem. Faktum är att kärnkraft är helt koldioxidneutral, med reservation för eventuella utsläpp i samband med uranbrytning. Det ska dock påpekas att utvecklingen även gått framåt vad gäller uranbrytning och anrikning, varför 80-talets argument inte längre är aktuella.
Vidare förekommer argumentet mot kärnkraft att slutförvaringen är högst osäker och att ingen hållbar lösning finns. Detta är inte heller helt sant, vad man missar i debatten är att med moderna kärnkraftverk kan vi återanvända bränslet och på så sätt minska halveringstiderna kraftigt. Med de förslag på lösningar som finns för slutförvaring i Sverige kombinerat med nya moderna kärnkraftsanläggningar vill jag påstå att det inte finns några hinder alls för en trygg och säker elförsörjning. Det blir allt svårare för kärnkraftsmotståndare att bilda opinion när argumenten inte håller.
Förutsättningarna finns för att kärnkraft i flera led kan vara en viktig samhällsbärande industrigren, där en utbyggnad i första hand garanterar en stabil prisbild på el. Vidare bör vi snarast utreda möjligheterna till brytning av uran i Sverige, då detta med tiden kan bli en ytterligare inkomstkälla till samhället i form av skatter och arbetstillfällen.
Samtidigt pågår ett av Sveriges största projekt inom infrastruktur där delar av stamnätet byggs ut till högspänd likström, så kallad HVDC-teknik. Detta betyder att vi i framtiden kan överföra stora mängder el-energi på extremt långa avstånd, vilket ger oss goda förutsättningar för export av el.
Som politiker måste man se möjligheterna och vara beredd att gå i första ledet för att säkra svenska jobb och en svensk ekonomi. Som Sverigedemokrat måste vi värna de svenska intressena i första hand och där menar både jag och mitt parti att vår gemensamma välfärd är beroende av en stark och stabil basindustri som garanterar oss skatteintäkter och arbetstillfällen.
Tänk på detta i vinter när elpriserna tenderar att skjuta i höjden eller när ytterligare en bit av svensk basindustri är på väg att flytta utomlands. Vi måste reformera hela vårt synsätt på energipolitiken – och det nu!
Chang Frick, Sverigedemokraterna
UrsprungsartikelKälla:
Politiskt Inkorrekt