tisdag 26 oktober 2010

Expressen polisanmäls för vapenköp

TVEKSAM JOURNALISTIK Expressens reporter Diamiant Salihu ville i går illustrera hur lätt och snabbt man kommer över ett vapen i Malmö, med chefredaktör Thomas Mattssons välsignelse. Båda har nu polisanmälts, Mattsson för anstiftan till vapenbrott och Salihu för vapenbrott. Och polisen håller med anmälaren.

Det var i söndags Salihu köpte en CZ 70-pistol med tillhörande ammunition för 20 000 kronor. Köpet fick stor uppmärksamhet och reportaget blev omskrivet under gårdagen. Reportern anmäls nu för vapenbrott då han ägt ett vapen som han inte har rätt till.

Jan Guillou säger till Resumé att han är föga imponerad och att det hela känns lite magert:

– Det var mer sensationellt på 60-talet. Det är ingen som blir förvånad över det där idag. Klart att det finns vapen och knark där ute.

Ska man göra om det idag borde man göra det på något annat sätt, till exempel att köpa 100 vapen på kort tid. Men det kanske blir lite dyrt. Att köpa en rostig jugoslavisk pistol av någon konstig kaliber känns lite magert.

Thomas Mattsson försvarar vapenköpet på sin blogg:

Säkert kommer också frågan att ställas om det verkligen är Expressens uppdrag att köpa insmugglade pistoler av illegala vapenhandlare? Om Expressen ska rättfärdiga ”olaga vapeninnehav” med journalistik? Svaren är ja och ja.

[...]

Nu har polisen i alla fall tagit denna pistol i beslag, och ska någon hållas ansvarig för att Expressen ägnat sig åt vapenaffärer är det i så fall jag som ju beordrade den.

Resumé
Resumé
Resumé
Thomas Mattssons blogg
KVP/Expressen

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt