tisdag 26 oktober 2010

Skolchefen i Vetlanda JO-anmäler DO för förtal

JO-ANMÄLAN I förra veckan friades Vetlanda kommun av Eksjö Tingsrätt från anklagelserna om att Kvillsfors skola inte gjort tillräckligt för att stoppa och förebygga trakasserier av två zigenarbarn. DO påstod bland annat att barnen kallats ”tattare” av andra elever. DO stämde Vetlanda kommun och ville ha 100 000 kronor vardera till zigenarbarnen. Men tingsrätten underkände DO:s utredning och slog fast att det inte fanns några bevis för att skolan inte arbetat mot diskriminering.

Tingsrätten ansåg även att skolan tagit sitt ansvar och vidtagit åtgärder mot trakasserierna och haft en godkänd likabehandlingsplan. Däremot tyckte inte rätten att skolan diskriminerade som inte erbjöd de två barnen moders-målsundervisning i romani. DO får nu betala Vetlanda kommun för rättegångskostnadermed 215 000 kronor plus moms.

Eksjö tingsrätt, T 1395-09

JO-anmäler

Skolchefen Hans Svensson i Vetlanda anmäler nu DO till Justitieombudsmannen, JO, för förtal. Han menar att DO uttalat sig i flera medier på ett osakligt och lögnaktigt sätt som varit kränkande för skolpersonal, skolan och kommunen.

– Jag är upprörd för jag menar att DO har brutit mot en av våra grundlagar, nämligen regeringsformen som ålägger alla myndigheter att behandla alla lika, att inte vara osaklig och vara opartisk. Där menar jag att DO inte uppfyllt de kraven säger Hans Svensson.

SR

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt