måndag 17 oktober 2011

Ännu en meningslös utredning signerad Ullenhag

MISSION IMPOSSIBLE Tidigare i dag presenterade integrationsminister Erik Ullenhag (Fp) riktlinjerna för ännu en utredning med syfte att få invandrarkvinnor i arbete. Med den ”den största integrationsreformen på 25 år”, som resulterade i en handfull jobb, färskt i minnet osar det fiasko även denna gång.

Skillnaden i sysselsättning mellan invandrarmän och -kvinnor är i dag stor. Efter tre år i Sverige arbetar hälften av männen medan bara var femte kvinna gör detsamma. Detta tror man bland annat beror på lägre utbildning, mindre arbetslivserfarenhet, stort ansvar för hem och familj samt uttag av föräldrapenning.

– Situationen för utrikes födda kvinnor är en av de stora integrations- och jämställdhetsutmaningarna vi har i Sverige i dag. Det finns inte mycket som är viktigare för jämställdhetsarbetet än att man har ett arbete att gå till, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Ullenhag påpekar att den nyligen genomförda etableringsreformen har ett fokus på jämställdhet men att betydligt mer måste göras för att invandrarkvinnor ska sättas i arbete. Den nya utredningen ska arbeta efter dessa riktlinjer:

  • utreda vilka åtgärder som behöver vidtas för att åstadkomma ett ökat arbetskraftsdeltagande för nyanlända utrikes födda kvinnor och anhöriginvandrare som inte omfattas av lagen om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare (2010:197),
  • analysera vilka ekonomiska incitament som påverkar nyanlända utrikes födda kvinnor och anhöriginvandrares arbetskraftdeltagande och deltagande i etableringsinsatser,
  • kartlägga uttaget av föräldrapenning bland nyanlända utrikes födda kvinnor och män,
  • föreslå åtgärder som ökar möjligheterna för nyanlända utrikes födda kvinnor och män att kombinera föräldraskap med arbete och deltagande i etableringsinsatser samt
  • föreslå åtgärder som säkerställer att nyanlända får en individuellt anpassad etablering som är likvärdig för kvinnor och män.

Utredningens slutbetänkande planeras komma i oktober 2012.

Regeringskansliet
SR

PrintFriendlyShare



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt