söndag 28 augusti 2011

Ytterligare ett integrationsfiasko

FIASKO Reformen som skulle uppmuntra nybyggarna till att lära sig svenska snabbare på SFI har även den visat sig bli ett totalfiasko. Nyligen kunde man konstatera att ”den största integrationsreformen på 25 år”, avseende Arbetsförmedlingens omhändertagande av nyanlända, blivit ett fiasko. Skattebetalarnas miljoner verkar som bekant växa på träd då det gäller att ta hand om nybyggare, men då Asta, 88, vill ha människovärdig föda eller en kopp kaffe på ålderdomshemmet ska det skäras ned. Satsning efter satsning bekräftar bara bilden av ett monumentalt slöseri på ett till synes omöjligt uppdrag.

I höstas infördes reformen i hela landet, som gick ut på att regeringen avsatt 100 miljoner att delas ut som bonus till de SFI-elever som snabbt lär sig svenska. Av dessa 100 miljoner har 18,5 betalats ut. Knappt 2 000 personer har tilldelats den högsta bonusen på 12 000 kronor.

- Jag hade hoppats att fler skulle ha fått bonusen, medger integrationsminister Erik Ullenhag (FP). Men det är en ganska ny reform och vi får utvärdera den efterhand, säger han till SVT.

Vidare menar Ullenhag att bonussystemet är en tydlig signal från samhällets sida att lära sig språket är ett av de viktigaste sätten att komma in i det svenska samhället. En morot som alltså inte fungerat särskilt väl.

SVT

Relaterat

Klarar man SFI-kursen får man en bonus på upp till 12 000 kr
Godkänd SFI-kurs ger bonus på 12 000 skattefria kronor
Lär dig svenska och få skattefri bonus

PrintFriendlyShare



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt