söndag 28 augusti 2011

Demografisk prognos är Sverige svenskt 2050?

DEMOGRAFI Den svenska massinvandringens kritiker uttrycker ofta farhågor om att svenskarna i framtiden riskerar att bli en minoritet i sitt eget land. Det avfärdas samfällt som nonsens och konspirationsteorier av medie- och politikeretablissemanget. Den demografiska expertisen håller å sin sida oftast tyst och räknar på andra saker, måna om att inte spoliera sina karriärmöjligheter med obekväma rapporter.

En som inte räds att redovisa obekväm statistik är däremot Affe på Affes statistikblogg. Idogt sammanställer han sådant som utifrån rådande politiskt korrekta diskurs göms undan i den officiella statistiken och/eller förtigs i medias rapportering. Självfallet har Affe noga studerat Sveriges demografiska utveckling med avseende på fördelningen mellan svenskar och personer med utländsk bakgrund (utrikes födda eller inrikes födda med två utrikes födda föräldrar).

Det räcker att bara kasta ett öga på den demografiska kartan över Sverige för att inse att något dramatiskt håller på att hända.

I en färsk sammanställning jämför Affe den procentuella andelen invånare med utländsk bakgrund i Sveriges 290 kommuner för åren 1997 och 2010. Han kan då konstatera att denna andel har ökat i samtliga kommuner utom en, Lekeberg i Örebro län. På sina håll är siffrorna tämligen uppseendeväckande.

Andelen invånare med utländsk bakgrund för några invandrartäta storstadskommuner 1997:

Botkyrka: 43,3%
Södertälje: 29,4%
Göteborg: 23,0%
Malmö: 27,5%

Andelen invånare med utländsk bakgrund för samma kommuner 2010:

Botkyrka: 53,2%
Södertälje: 44,0%
Göteborg: 29,9%
Malmö: 40,2%

Utifrån antagandet att den demografiska fördelningen mellan svenskar och personer med utländsk bakgrund fortsätter att förändras i kommunerna på samma sätt och i samma takt som under perioden 1997-2010 har Affe prognostiserat siffror för år 2050. Om siffrorna ovan är uppseendeväckande så får vi leta efter ett betydligt starkare adjektiv för 2050 års siffror.

Värt att understryka är också att beräkningen har gjorts konservativt där siffrorna för år 2050 baserats på ökningstakten för hela perioden 1997-2010. I själva verket har det skett en acceleration efter regeringsskiftet 2006. En prognos för år 2050 baserad på endast de senaste fyra åren hade således gett ännu högra andelssiffror för personer med utländsk bakgrund.

Prognos för andelen invånare med utländsk bakgrund för ovanstående kommuner 2050:

Botkyrka: 83,6%
Södertälje: 88,8%
Göteborg: 51,1%
Malmö: 79,4%

Var och en får utifrån ovanstående siffror dra sina egna slutsatser om vad det kan innebära att leva som svensk i t.ex. Södertälje eller Malmö år 2050 och tillhöra en etnisk minoritet på 10-20%. Affe har som en service till medborgarna skapat en interaktiv karta där var och en kan gå in och klicka på sin egen hemkommun och se efter huruvida man som svensk där i framtiden kommer att betraktas som ett litet exotiskt inslag. Klicka först på en kommun på kartan och sedan på årtalen för att visa den prognostiserade demografiska utvecklingen för den valda kommunen.

Interaktiv karta

När man har gjort detta kan man lämpligen formulera ett antal frågor: Är det en acceptabel utveckling att svenskar i delar av Sverige i mitten av detta århundrade kommer att vara i minoritet, i vissa fall så få som 10%? Har jag gett de politiker jag röstat fram mandat att driva en sådan migrationspolitik. Har mitt partis riks- och lokalpolitiker frågat vad jag tycker i denna fråga? Hur påverkas ekonomin och tillväxten i min kommun av denna utveckling? Hur påverkas den i hela landet?

I vilken riktning kommer den politiska utvecklingen i min kommun/landet som helhet att påverkas av att en allt större del av invånarna med utländsk bakgrund kommer att vara utomeuropeiska muslimer? Får vi se ett stort svensk islamistiskt parti bildas? Kan en svensk minoritet med sekulär demokratisk värdegrund i längden stå emot krav på sharialagar, teokrati och islam som statsreligion? Tiden stannar ju inte 2050, vad har vi för vision om Sverige 2100?

Vem är mest trovärdig – den som avfärdar alla dessa frågor som struntprat och frågeställarna som foliehattar eller den som i likhet med Affes statistikblogg tar frågorna på allvar och försöker besvara dem med statistiskt väl underbyggda siffror? Det är upp till dig att bedöma. Vi på PI talar inte om för dig vad du ska tycka, vi redovisar bara fakta (med benägen assistans från Affes Statistikblogg) så att du inte ska behöva grunda dina åsikter på lögner och fördomar.

Affes Statistikblogg

PrintFriendlyShare



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt