måndag 1 augusti 2011

Ett samhälle i samhället

KULTURKROCKAR ”Hur gick det med motsättningarna mellan raggarna och de nyanlända flyktingarna i Södertälje i början av 1980-talet?”.  Den frågan ställs i uppföljningen av ”1982 års serie, Klyftan”.

Se hela uppföljningen av programmet här.

Programmet leds av Johanna Koljonen som utan tvekan verkar stormtrivas då hon ler sig igenom hela programmet. Med henne i studion finns bland andra Conny Mehlqvist som var en av huvudpersonerna i serien. Den andra huvudpersonen heter Samina Matti och är syrian från just Syrien.

I 1980-talets Sverige var motsättningarna mellan invandrare och ”etniska svenskar”, som det beskrivs i programmet, till stor del byggd på okunskap. Det var inte många som hade träffat människor från andra kulturer eller ens någon men en annan hudfärg än den rådande i Skandinavien. Men då hade Sverige inte den massinvandringspolitik som förs idag och det fanns således inte samma oro inom immigrationsområdet som finns idag.

Liisa Fagerholm var tidigare chef för invandrarförvaltningen i Södertälje och är själv invandrare från Finland. Hon tycker efter att ha sett inslagen om Södertälje att ”det är fantastiskt att det ser ut som det gör idag”. Liisa tror också att det handlar om hudfärg och hur man låter. Därför påpekar hon att ”man får se ut nästan hur som helst när man är svensk numera”. Frågan är då vem som har sagt motsatsen?

Det beskrivs om hur både Conny och Samina märkte av kulturkrocken. Ett exempel som lever kvar än idag, dock övervägande i muslimska samhällen, är den patriarkala familjestruktur som gör mannen till den styrande och beslutande över vem döttrarna i familjen ska gifta sig med samt begränsar kvinnliga familjemedlemmar i deras vardag genom att t.ex inte låta de gå ut själva utan en ackompanjerande man.

Det handlar till stor del om en kristen invandring. Kristna som är förföljda av muslimer i t.ex Irak.

Anders Lago (S) är sedan 1998 kommunstyrelsens ordförande i Södertälje. Han menar att assyrier och syrianer är Sveriges mest väletablerade invandrare, att få är arbetslösa och att få är socialbidragstagare. Han poängterar också att han tycker att Sverige ska fortsätta att vara öppet och hävdar att ”Irakier är mer välutbildade än vad vi etniska svenskar är”. Anders håller också en närmast moderat linje när han säger gång på gång påpekar vikten av att invandrare måste få jobb för att integreras i det svenska samhället.

Programledaren påpekar att det inte finns så mycket jobb varpå han menar att jobben ska skapas av kreativa människor. Hur det ska gå till och i vilken omfattning nämns inte.

Både invandrare och de svenskar som bor i Södertälje belyser problemet med språket. Många invandrare bor i parallellsamhällen då de bosätter sig i anslutning till sina landsmän. Skapandet av dessa parallellsamhällen har Sverigedemokraterna gång på gång kritiserat utan gehör från något annat parti.

Från kommunens sida säger Katarina Felin med en viss osäkerhet i rösten att Södertälje kommun i framtiden ska försöka bromsa invandringen då behovet i kommunen börjar bli ”ganska mättat”. ”Mm det är bra”, säger Hamid Abdalla, även han arbetande för Södertälje kommun.

Katarina börjar yra och tror att Södertälje om 30år förhoppningsvis kommer vara ”en förebild för kommuner i Sverige just med den här kulturella smältdegeln som finns, att allt blandas ihop och folk har arbete”. Inte heller hon nämner vart dessa jobb ska komma från.

Argumentet om att fler kommuner än just Södertälje måste ta sitt ansvar med mottagandet av invandrare och inte bara Södertälje, återkommer hela tiden. Märk väl att om man byter ut ”Södertälje” till ”Sverige”  och ”kommuner” till ”länder” låter argumentet nästan som om det skulle komma från Sverigedemokraterna, men detta vågar ju inte politikerna tillstå. För om man inte öppnar gränserna är man ju enligt sjuklövern, media och vissa vilsna tonåringar främlingsfientlig. [Fler länder än just Sverige måste ta sitt ansvar med mottagandet av invandrare och inte bara Sverige].

Kyrkoherden, Karin Karlberg säger såhär om invandringen till Södertälje: ”När det nu kommer så många människor i en så strid ström, är det ju en omöjlig uppgift att ordna en bra tillvaro för så många nya människor på en gång. Det finns ingen stad, det finns ingen kommun som skulle kunna klara det på ett enkelt och smidigt sätt. Det är bostäder som ska fram, det är arbeten som måste finnas.

Polisen i Södertälje har som bekant stor erfarenhet av den grovt organiserade brottsligheten i kommunen. ”Däremot har vi problem med ett antal kriminella människor i Södertälje. Men det handlar mer om att det är kompisgäng som växer upp tillsammans och blir kriminella i grupp. Det har ju inte så mycket att göra med att de är syrianer eller finnar eller svenskar eller vad det nu kan vara”. Med bakgrund av det uttalandet kan man ju undra varför invandrartäta stadsdelar toppar brottsstatistiken.

Det anmärkningsvärda men ack så frekvent förekommande är att den panel av debattörer som är inbjudna för att kommentera och följa upp det över 30år gamla reportaget endast består av personer som hyllar dagens invandringspolitik vilket gör att det snarare är tal om ett ömsesidigt instämmande mellan deltagarna än en debatt.

Den före detta ambassadören Ingmar Karlsson nämner flera gånger hur berikande kulturutbytet har varit och fortfarande är idag samt hur oerhört viktig invandringen är för Sverige, både nu och framöver.
Tyvärr blandas uttrycken ihop hela tiden vilket förstör den innebörd de verkligen har. Invandrare blandas ihop med flyktingar och vice versa.

PrintFriendlyShare



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt