torsdag 28 juli 2011

Europol: Högerextremister inte farligast

TERRORDÅDEN I kölvattnet av terrordåden i Norge har svensk media gjort sitt yttersta för att försöka koppla Anders Behring Breivik till såväl Sverigedemokraterna som högerextremism – två saker som i sig knappast går ihop. Vidare beskriver massmördaren sig själv som bland annat både anti-rasist och Israelvän i sitt manifest, ytterligare två saker som inte går så jättebra ihop med att vara en högerextremist.

Danska Politiken har talat med Europol, vars statistik över terrordåd förvrängts och ofta används som argument för att islamister minsann inte gör en fluga förnär medan högerextrema och separatister är de riktigt farliga. Detta påstående har vi klätt av vid ett flertal gånger och de som fortsätter att använda argumentet på samma sätt kan inte anses vara något annat än dåligt belästa och närmast ignoranta. Läs mer om detta här, här, här och här.

Svenn Kragh Pedersen, talesman på Europol, säger till Politiken att deras klara budskap är att man inte ska underskatta hoten från islamistisk terrorism och att man även fortsatt ska hålla fokus på den miljön.

Efter terrordåden kommer dock Europol att rikta ett starkare fokus på den högerextremistiska miljön men understryker samtidigt att det är mycket ovanligt att högerextremister utför stora terrorattacker. Enligt Europol är det vanligare att de begår överfall och anlagda bränder.

Under 2010 blev endast ett högerextremt terrorattentat utfört medan vänsterextremister stod för 45 stycken, framför allt separatiströrelser. Islamister stod för tre terrorattentat – men hela 179 blev arresterade för att ha planerat terrorangrepp runt om i världen.

VG

PrintFriendlyShare



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt