torsdag 30 juni 2011

Kristna kopter i Egypten hur länge till?

OPINION Kristendomen var den största religionen i Egypten när de muslimska jihadisterna erövrade landet, mördade , våldtog och tvångsomvände folket till islam. Fortfarande utgörs tio procent av Egyptens befolkning, uppskattningsvis närmare tio miljoner innevånare, av den kristna, koptiska minoriteten. Alltsedan revolten i Egypten i vintras har extrema islamister vunnit mark, inte minst efter att det muslimska brödraskapet ingick en ohelig allians med salafisterna – en  grupp som nu återigen dödar kristna, bränner ner kyrkor och tvångsomvänder kristna till islam. Ända sedan Mubarak störtades har den kristna minoriteten varit utsatt för fruktansvärda övergrepp där den egyptiska armén inte kan, eller vill, skydda de koptiska församlingarna.

Det muslimska brödraskapet har under den tidigare Mubarak-regimen sett sig tvungna att tona ner sin extremism då den kostade alltför mycket i form av långa fängelsevistelser för anhängarna. Brödraskapet har successivt mest ägnat sig åt ”välgörenhet” i form av sjukvård – givetvis endast för muslimer – och exempelvis religiösa skolor. Huruvida brödraskapet verkligen har blivit ett lamm, eller om ulvskinnet tillfälligt hängts in i garderoben, är nu allt mindre sannolikt efter att det ingått ett valsarbete med den mycket extrema och våldsamma salafistiska organisationen Jama'a al-Islamiyya berättar Michael Weiss i the Telegraph.

Jama'a al-Islamiyya stod bakom mordet på Anwar Sadat 1981 och har nyligen propagerat för att Egypten ska införa en ”anständighetspolis” liknande den i Saudi-Arabien (som går omkring och slår kvinnor, som visar ett hårstrå, med träkäppar). Mer problematiskt för Egyptens framtid är att 1. de är allierade med Al-Quaida 2. deras spirituelle ledare är Omar Abdel-Rahman, ”den blinde sheiken” som sitter i amerikanskt fängelse på livstid efter sitt deltagande i bombningen av World Trade Center 1993 3. mördandet av 18 grekiska turister – varav 14 kvinnor – i Kairo 1996 4. mördandet av 9 turister, ytterligare 35 skadades, i en bussbombning 1997 i Kairo 5. mördandet av 71 turister i Luxor samma år.

Jama’a al-Islamiyya säger sig ha övergett våldsamheter på senare år, men när nu kristna inte ens vågar delta i högmässan på söndagar lugnar en av organisationens ledare i Alexandria: Abd al-Azim dem med följande uttalande ”Om kristna vill vara trygga ska de underkasta sig Guds bud och känna sig säkra på att sharia-lagen kommer att beskydda dem.” Det vill säga att det endast är konvertering till islam som gäller om kristna inte vill bli mördade.

För några veckor sedan mördades tolv och skadades 180 kristna samtidigt som två koptiska kyrkor brändes ner i arbetarstadsdelen Imbaba i Kairo. I april tvingades en kristen guvernör i Quena från sin post efter dödshot och våldsamma upplopp av anhängare till brödraskapet och salafisterna.

Den egyptiska ”våren” är redan komprometterad genom att man har bestämt att en framtida egyptisk president inte kan vara vare sig kvinna eller kristen, utan måste vara man och muslim. Hur förtryckande och odemokratisk den nya regimen blir hänger i hög grad på i vilken utsträckning de islamistiska jihadisterna kan hållas på mattan.

Madame du Nord

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt