torsdag 30 juni 2011

Våldtäktsepidemi i Oslo bekräftas av polisen

NORGE Våldtäktsepidemin i vårt grannland har PI tagit upp vid ett flertal tillfällen. Nu bekräftas bilden av den norska polisen som uppger att 19 överfallsvåldtäkter anmälts i Oslo under årets första sex månader. Gärningsmännens bakgrund beskrivs nästan uteslutande som icke-västliga.

Den numera världskända polisinspektören Hanne Kristin Rohde på Oslopolisen uppger för VG att 19 överfallsvåldtäkter är en dramatisk ökning jämfört med 2010 och tidigare år. Överfallen sker då kvinnorna är på väg hem sent, tar svarttaxi, bussen, sätter sig på en bänk eller låser in sig hemma.

– När det gäller överfallsvåldtäkter skiljer de ut sig i den grad att offren inte vet vem gärningsmännen är. Kvinnorna blir slagna till marken och har ingen beskrivning av angriparna, säger Rohde.

Nio av de 19 anmälningarna är försök till överfallsvåldtäkt där angriparen inte har lyckats. Tre av gärningsmännen beskrivs som nordiska medan det i övriga fall rör sig om män med icke-västlig bakgrund.

– Det är ingen ny utveckling. Det är i linje med en trend vi har sett de senaste åren och från tidigare erfarenheter. Vi har få anklagade i fallen som i stort bygger på kvinnornas berättelser.

Ett av fallen är nedlagt på grund av bristfällig information. De övriga är under pågående utredning och i vissa fall har polisen tillgång till övervakningsbilder från brottsplatsen eller området omkring, samt bilder av misstänkta gärningsmän. Enligt Rohde är chansen liten för att klara upp fallen där inga biologiska spår säkras.

Polisen utreder ytterligare två överfallsvåldtäkter som inte ingår i halvårsstatistiken, men på grund upplysningar som framkommit misstänker polisen att anmälningarna är falska.

Hanne Kristin Rohde råder kvinnor att reducera risken för att bli våldtgna genom att planera vägen hem och tänka över alkoholintaget. Hon avråder dessutom att man tar svarttaxi och menar att alla som gör det, såväl kvinnor som män, riskerar att utsätta sig för kriminalitet.

Klarspråk

Relaterat

Invandrare kraftigt överrepresenterade i norsk våldtäktsstatistik
Pat Condell om Norges våldtäktsstatistik
Storjakt på våldtäktsmän i Norge
Många våldtäkter i Trondheim – 14-åring begick självmord

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt