fredag 27 maj 2011

Förskolelärare fälld för ringa misshandel av dagisbarn

MISSHANDEL När dagisbarnet bet ett annat barn i fingret tyckte förskoleläraren att det var en bra idé att genom ett slag visa att man inte gör så. Själv menar läraren att hon bara snuddade lite lätt vid barnets mun, men enligt en kollega handlade det om just ett slag som gjorde att barnet började gråta.

Läraren sades upp från sin tjänst och åtalades för misshandel. Tingsrätten menade att man saknade anledning till att betvivla kollegans trovärdighet trots att det rådde en viss osämja dem emellan. Dock kunde det inte uteslutas att kollegan misstagit sig om vad som skett.

Rektorn uppgav under rättegången att hon inte hört något om en ”förklarande gest” då hon efter händelsen talade med den åtalade läraren. Tingsrätten menar dock att det inte kan uteslutas att läraren faktiskt försökt förklara sin version av händelseförloppet, men att rektorn då missuppfattat henne eftersom läraren har svårigheter med att uttrycka sig på svenska.

Gärningen kunde inte bevisas ansåg tingsrätten och åtalet ogillades. Rättens ordförande var dock skiljaktig och ansåg att kollegans berättelse skulle kunnat läggas till grund för bedömningen och att läraren skulle kunna dömas till villkorlig dom för misshandel av normalgraden.

Hovrätten gör dock en annan bedömning. Kollegans vittnesmål i kombination med att läraren uppträtt ångerfullt i samtalet med rektorn för att man anser det utrett att misshandeln, som bedöms som ringa, faktiskt ägt rum.

Dom

Myriam Mirza Garay Poncé, 571101, döms för ringa misshandel av den då knappt tvååriga flickan till 50 dagsböter å 50 kronor plus ett skadestånd på 5 000 kronor.

Hovrätten för Västra Sverige, B 4125-10; Göteborgs tingsrätt, B 14021-09

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt