lördag 23 april 2011

Muslimsk catering vägrade servera stadshuset fläsk

HARAM Restaurangen i stadshuset i Landskrona drevs tidigare av kommunen. Det var husmanskost och dagens kostade ca 60 kronor. Förutom de som arbetar i stadshuset får alla kommunanställda och pensionärer äta i stadshuset. När kommunen drev restaurangen serverades rätter från skol- och äldreomsorgen, men eftersom det var svårt att få verksamheten att gå ihop ekonomiskt öppnades det upp för en privat aktör.

Man skiftade operatör i augusti 2010 och man bestämde sig för att ge det nystartade Cateringgruppen en chans.

Cateringgruppen är ett socialt företag (anställningstöd) vilket innebär att det, förutom vinstsyftet, har som mål att få ut människor på arbetsmarknaden. De åtta kvinnor som utgör firman är muslimska libaneser och alla hade träffats på Arbetsförmedlingens Centrum-Österlyftet vilket syftar till att få ner arbetslösheten, och är speciellt fokuserat på mindre städer med så kallad storstadsproblematik, däribland få ut de som lever i utanförskap.

Innan de tog över restaurangen fanns det alltid matgäster, 60 – 70 om dagen, och alla var nöjda. Men när de muslimska kvinnorna tog över la de till libanesisk mat på menyn och inte minst vägrade de befatta sig med fläsk i alla dess former. Griskött är haram enligt islam. Det innebar att ingen fick klassiken ärtsoppa med fläsk på torsdagar, fläskkotletter och potatis, fläskpannkaka med lingon osv. Men restauranggästerna saknade detta och efterfrågade, klagade på menyn. Men icke, libaneserna var muslimer. Besökarantalet sjönk därför drastiskt på ett halvårs tid, vissa dagar bara 10 betalande. Målsättningen var dock det motsatta, att dubblera de 60-70 betalande.

Nu går det inte längre. Sista juni måste Cateringgruppen lämna stadshuset. Avtalet som vid årsskiftet förlängdes med ett halvår kommer inte att förlängas igen.

Var politiker och kommunanställda ska äta i framtiden är oklart. Enligt servicekontorets chef kan man aningen leta upp en ny hyresgäst eller upphandla restaurangverksamheten, då har kommunen möjlighet att ställa krav på meny och pris. Kommunen kan också själv ta över driften igen.

Ett annat alternativ är att helt enkelt lägga ner restaurangen och använda lokalen till något annat.

– Det är ingen katastrof. Man kan äta ute. Men det är klart att det är trevligt om det finns en personalmatsal, säger Per-Olov Karlsson.

Som tillåter fläsk i alla dess former…

Expressen Ledare kommenterade matdramat i veckan.



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt