fredag 22 april 2011

Alice Teodorescu om hedersflyktingar

SKAMVÅLD I går diskuterades så kallat hedersvåld i SVT Debatt och en av paneldeltagarna var Alice Teodorescu, bland annat ledarskribent på Barometern, som ofta står för den förnuftiga rösten i debatten. Så även denna gång. Hon skriver om programmet på sin blogg.

[...]

Hedersproblematiken är också problematisk. I svensk straffrätt saknas till och med en definition av vad ett hedersbrott är, trots att debatten ständigt pågår. Detta har jag länge ifrågasatt då det för mig framstår som självklart att den här sortens brott borde hamna under en egen paragraf eller i vart fall ses som en försvårande omständighet vid en samlad bedömning.

Det är nämligen skillnad på våld mot kvinnor i ”allmänhet” och hedersvåld. När en svensk man slår sin fru gör han det i strid med kulturen i Sverige. När en man slår sin fru utifrån en hederskontext är det istället helt i enlighet med mannens kultur. Där har vi en väsentlig skillnad. I Sverige är kvinnomisshandeln en högst privat och oftast dold omständighet, knappast med stöd från utomstående. I hederskulturerna utövas våld och hot kollektivt och där är det norm och inte undantag att hela familjen involveras i processen. Där har vi ytterligare en väsentlig skillnad.

Jag har länge varit väldigt kritisk till den kulturrelativism som råder i Sverige. Det kommer jag även vara i fortsättningen.

Alice Teodorescu om politik och stil
PI: Skamflyktingar får ofta avslag
PI: Alice Teodorescu



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt