söndag 30 januari 2011

Sir Elton John, hans förmögna grannar och kampen för att hålla zigenare utanför deras by

Sir Elton John ser bister ut. Zigenarlägret på bilden är på annan plats i England.

Sir Elton John ser bister ut. Zigenarlägret på bilden är på annan plats i England.

OJ DÅ! De förmögna invånarna i den idylliska byn Old Windsor i Berkshire är förbannade – heligt förbannade. I denna vykortsvackra lilla by bor bland annat Elton John i en herrgård värderad till över 100 miljoner kronor.

Miljardären och affärsmannen Goran Strok och Lisa Scott-Lee från popgruppen Steps är några andra kändisar som har köpt hus i byn. I övrigt bor det mest pensionerade bankirer, läkare, professorer vid universiteten, högre chefer i affärslivet i Old Windsor. Man skulle kunna tro att liver leker för de välbesuttna.

Men nu kan de snart få nya grannar. En råbarkad affärsman vid namn Maurice "Fred" Sines har ansökt till kommunen om att få öppna ett permanent campingläger för zigenare och resandefolk på sin mark som gränsar Elton Johns ägor. Det uppskattas inte, milt sagt, av byborna.

En nära vän till popstjärnan reagerade med fasa när han uppmärksammades på nyheten i the Telegraph. Enligt tidningen kontaktade han Sir Elton John som brådraskat flög hem till Storbritannien i mitten av förra veckan.

Elton John har officiellt ännu inte gått med i protesttåget, vilket inte är förvånansvärt då det är ett mycket politiskt känsligt ämne. De engelska myndigheterna har under ett par års tid aktivt köpt upp mark runt omkring i England i syfte att skapa permanenta läger för zigenare och resande. Engelska liberala tidningar tillhörde dessutom de mest kritiska mot den franska presidenten Zarkozys åtgärder för att skicka hem arbetslösa zigenare till deras hemländer i Östeuropa.

Mannen bakom planerna är en kontroversiell affärsman som äger husvagnsparker över hela landet. Sines påstår att han har zigenarblod i ådrorna, och han har tidigare ägt en tävlingshäst vid namn "Romany Princess". Han har tidigare anklagats och fällts för att ha trakasserat bybor i andra delar av England när de vägrade att sälja sina egendomar till honom. Hans oortodoxa affärsmetoder har tidigare uppmärksammats av det 'Uppdrag Granskning'-liknande programmet Watchdog i BBC.

Förra veckan samlades trehundra invånare i byns dagcenter för att protestera mot lägerplanerna. Kommunen blev tvungen att flytta sitt månatliga fullmäktigemöte till en större lokal för att kunna klämma in den arga lokalbefolkningen. Ordförande Ian Troughton ordnade fram en mikrofon och högtalare så de längst bak kunde höra vad som pågick. Rader av prydligt klädda bybor uppmanades att pressa sig längre in i lokalen så att fler grannar kunde komma in i den packade salen.

Lokalborna fruktar att ett permanent zigenarläger kommer få kraftigt negativa följdeffekter på lugnet i byn, på den icke-existerande kriminaliteten och inte minst på de ståtliga husens marknadsvärde i denna engelska motsvarighet till Djursholm.

”Jag är orolig för att kriminaliteten ska öka”, berättade en kvinna som inte ville uppge sitt namn av rädsla för "repressalier".

Flertalet som talade vid mötet vägrade uppge sina namn – om det berodde på rädsla för repressalier eller att man inte ville figurera i tidningen med sitt namn i detta dubbelmoralärende går inte att utröna. För det är ingen hemlighet att invånarna i Old Windsor är mycket aktiva i diverse välgörenhetsaktiviteter och gärna ser sig själva som "goda medborgare".

Nu testas deras mångkulturella öppenhet på allvar.

En anonym kvinna sa: ”Jag har bott här i 28 år och det är en mycket familjeorienterad och sömnig by. Alla måste ju ha en plats att leva på men om de [zigenarna] bara kunde leva i på ett civiliserat sätt och betala skatter som alla andra i byn. Jag vet att de måste leva någonstans, men detta är mitt i byn."

En annan bybo berättade att folk inte ville skriva till den behöriga myndigheten med invändningar mot zigenarlägret eftersom deras namn och adresser då skulle bli offentliga.

En kvinna vågade dock stå för sina åsikter även i lokaltidningen. Christine O'Mahony sa: "Om planerna [för lägret] går igenom, så tror jag att det kommer förändra Old Windsor i grunden".

Campingmagnaten Maurice Sines deltog inte själv vid mötet.

Lyssna här på ett radioinslag med upprörda bybor, som samtliga, i den heliga politiska korrekthetens namn, förklarar att de inte protesterar mot "zigenare" i sig, utan att det är på grund av "miljöhänseende" som de protesterar. Patetiskt genomskinligt.

På tal om Djursholm. Vad tror ni skulle hända om ett permanent zigenarläger placerades mitt i denna svenska miljonärsidyll? Det är lätt att vara öppen för mångkultur tills det drabbar en själv…

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt