måndag 31 januari 2011

Hugg halsen av dem

DANMARK Dansk polis har offentliggjort avlyssningar av de fyra terrormisstänkta ”svenskarna” som sitter häktade i Köpenhamn och Stockholm.

”Döda så många som möjligt.” ”Bind dem och hugg halsen av dem.”

För danska Ekstra Bladet avslöjar den danska säkerhetspolisen att de fyra männen hade långt framskridna planer på att utföra en regelrätt massaker på Jyllands-Postens, Politikens och Ekstra Bladets kontor i Köpenhamn. Med sig hade de, förutom vapen, 200 buntband som skulle användas till att bakbinda gisslan under ett 20 minuter långt dödande. De ville döda så många som möjligt.

- Aktionen ska vara i 20 minuter, och det ska slås ihjäl. Det ska inte vara som tjetjenerna. Det ska inte förhandlas, säger de på banden som Ekstrabladet tagit del av.

Natten den 28 december körde Munir Awad, Omar Abdalla och Mounir Dhari från Stockholm till en lägenhet i Köpenhamn, hela tiden skuggade av Säpo och PET, danska säkerhetspolisen. De anlände till lägenheten tidigt den 29 december och på förmiddagen gjorde de sig klara för att ta sig en titt på målet.

Säkerhetspolisen slog då till, då man inte kunde veta säkert om de männen bara skulle rekognosera eller utföra själva dådet. Ingen redaktion hade nämnts vid namn, bara ”en tidning” som har sitt kontor i ett hus med andra tidningar – en träffsäker beskrivning av Jyllands-Postens, Politikens och Ekstra Bladets gemensamma hus vid Rådhuspladsen mitt i Köpenhamn

- Vi var tvungna att gripa in för att avvärja ett omedelbart förestående terrorangrepp, sa PET-chefen Jakob Scharf senare samma dag på en presskonferens.

De avlyssnade samtalen tillhör polisens viktigaste bevis. Förutom buntbanden har även vapen beslagtagits; en kulsprutespistol med 72 skott och en 9 mm-pistol med 36 skott. En lång utredning med internationella förgreningar väntar nu.

I Köpenhamn sitter Munir Awad, Omar Abdalla och Mounir Dhari häktade och Sahbi Zalouti i Stockholm. Samtliga nekar till anklagelserna och Köpenhamnspolisen utesluter inte fler gripanden. Dansk polis vill att Zalouti utlämnas, då han förmodas vara huvudmannen bakom planerna.

I Danmark är även en 26-årig irakier efterlyst men fortfarande på fri fot. Enligt PET var det han som skaffade lägenheten på Mørkhøjvej dit ”svenskarna” åkte.

Expressen · Ekstra Bladet · PI

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt