söndag 30 januari 2011

Invandrargäng vid Rinkebykravaller fick milda domar fastställda

RINKEBYKRAVALLER I början av juni gick invandrargäng fullständig bärsärk i Rinkeby under några nätter. Upprinnelsen ska ha varit ett antal äldre som nekades tillträde till en skolfest för niondeklassare. Gängen angrep sedan allt möjligt. Polisen, brandkåren, fotografer, väktare, mopeder, hus, bilar, busskurer, en pantcentral, nedbränd fritidslokal (Rinkebyakademien) och en Nordeabank inkluderat mordbrand där man förstörde för 750 000 kronor. Inne i banken försökte samtidigt slå sönder sedelboxar med en yxa men misslyckades.

Vittnen, polisen mfl beskrev läget som en veritabel krigszon. Totalt startades elva bränder i Rinkeby och Tensta. 14 greps men bara sju åtalades och dömdes. Ytterligare fyra dömdes i tingsrätten i oktober. Två av dem överklagade men till ingen nytta. Samtliga fyra får sina straff fastställda av Svea hovrätt.

Solna tingsrätt dömde

  • Juliano Altemeier, född 1992, för försök till rån till skyddstillsyn.
  • Onur Baran, född 1994, för olaga intrång och skadegörelse ungdomstjänst 30 timmar. Åtalspunkten grov skadegörelse ogillades.  Onur Baran ska utge skadestånd till HSB Ekonomiska Stockholm med 6 200 kr.
  • Mustafa Bosnjakovic, född 1992, för misshandel, försök till grov stöld, försök till rån, häleri, övergrepp i rättssak till ungdomsvård och ungdomstjänst 75 timmar.
  • Yasir Mohamed, född 1993, för misshandel och försök till grov stöld till ungdomsvård.  De båda fick solidariskt utge skadestånd till Nordea Bank AB med 214 580 kr. Mustafa Bosnjakovic ska även utge skadestånd till en målsägande med 13 702 kr.

Hovrättens likt tingsrättens resonemang

Domstolen fann det inte styrkt att Onur Baran haft uppsåt till grov skadegörelse eller grov stöld varför han dömdes för olaga intrång till ungdomstjänst. Brottet bedömdes som grovt med beaktande av den upploppsliknande situationen.

Genom övervakningsfilmer och övrig utredning i målet fann tingsrätten det klarlagt att de två Mustafa Bosnjakovic och Yasir Mohamed gemensamt och i samråd med ytterligare personer forcerat fönsterrutorna till banklokalen och där försökt att ta pengar samt att fara för brottets fullbordan förelegat. Försöket ansågs som grovt eftersom det var en upploppsliknande situation som innefattande förstörda fönsterrutor och brand.

Då de tre samstämmigt berättat att de inte själva deltog i skadegörelsen, utan påstod att det var ett gäng ungdomar utanför banken som ansvarade för den, menade domstolen att det inte var styrkt att de tilltalade deltagit i skadegörelsen.

Hovrätten fastställer påföljden.

Läs tingsrättens dom

Solna tingsrätt, mål nr B 5148-10

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt