söndag 30 januari 2011

Kristna och judar flyr danska getton

DANMARK Invånare med kristen eller judisk bakgrund i danska gettos hotas med våld och tvingas gå under jorden. Problemen är nu så stora att religiösa föreningar slår larm.

I Vollsmose går kristna och judar under jorden efter hot om misshandel och uppbrända bilar. I Gellerup har kyrkan anställt en vaktstyrka för att få bukt med vandalismen och i Köpenhamns områden med många muslimska invånare rekommenderas judiska gymnasieelever att söka sig till andra städer.

I överbelastade stadsdelar landet runt gör invandrare och dess ättlingar från icke-västliga länder livet surt för grannar med kristen eller judisk bakgrund, så pass att ett antal organisationer och experter nu slår larm. De befarar att landets getton kan utvecklas till bastioner där andra religiösa minoriteter inte längre är välkomna.

– Vi får löpande förfrågningar om religiösa hatbrott. Om vi inte tar itu med det här kan det sluta med ett nytt apartheidtillstånd där vissa invånare inte kan bo i vissa bostadsområden, säger Niels-Erik Hansen, chef för Dokumentations- og Rådgivningscenteret om Racediskrimination.

Det finns inga siffror på hur utbredd de religiösa förföljelserna är i Danmark, men 2009 offentliggjorde säkerhetspolisen en rapport där religiöst motiverat våld med möjliga extremistiska motiv kartlades. Då kunde man konstatera att antalet hade mer än fördubblats i jämförelse med 2008; från nio till 21 fall.

Peter Nannestad, docent i statskunskap på Århus universitet, har bland annat forskat om icke-västliga invandrares förhållningssätt till judar och menar att islam ”spelar en stor roll” i förhållande till det stigande antalet trakasserier mot övriga religioner i gettona.

– Den viktigaste förklarande faktorn är en generell ‘vi mot dom’-attityd som existerar i vissa muslimska miljöer. Och denna misstro till andra är naturligtvis speciellt utpräglad i bostadsområden med många icke-västliga invånare. Integrationen har i den aspekten slagit fel, säger Nannestad, och tillägger att tonen i den offentliga debatten också kan vara en del av förklaringen.

– Retoriken har blivit hårdare den senaste tiden. Därför ser vi att det i vissa kretsar nu blivit mer legitimt att behandla folk med en annan religion dåligt. I värsta fall kan det leda till att exempelvis judar vill lämna Danmark.

För två veckor sen valde 26-årige Yoram, av judisk börd, att flytta ifrån Vollsmose efter att ha blivit hotad flera gånger.

– Jag fick höra att jag inte hör hemma i Vollsmose och att det är mitt val om jag ville undkomma oskadd, säger Yoram som inte vågar gå ut med sitt efternamn.

– De allra flesta muslimer är trevliga och vänliga. Men på senaste tiden har jag blivit antastad oftare och oftare, och jag vill inte behöva oroa mig hela tiden.

Ledaren för Odense Integrationsråd, Mahmoud Daoud, är upprörd men bekräftar samtidigt de eskalerande trakasserierna.

– Den politik Danmark fört de senaste åren har bjudit in till en hets mot vissa grupper, exempelvis muslimer. Det har blivit normalt att diskriminera och därför ser vi nu oftare att även andra minoriteter trakasseras.

Daoud har själv arbetat som socialarbetare i Vollsmoseområdet och betonar att det är ”missanpassade och resurssvaga unga som ligger bakom och inte nödvändigtvis troende muslimer”.

På Tværkulturelt Center, en paraplyorganisation for 160 kristna föreningar och församlingar, känner man väl till trakasserierna.

– Vi upplever särskilda svårigheter med före detta muslimer som konverterat till kristendom. Det är riskabelt. Toleransen är mindre i invandrartäta områden med många resurssvaga människor, säger nätverkskoordinator Birthe Munck-Fairwood.

Mosaisk Troessamfund betecknar de religiösa minoriteternas beslut om att flytta ifrån gettona som ”naturligt”.

– Jag har svårt att förklara varför det sker, men det finns en tendens till att man säger att det här området inte är för mig – nu flyttar jag, säger ordförande Finn Schwarz, som också befarar att judarna så småningom lämnar områdena helt.

– Det finns gymnasium i Köpenhamn där vi säger till de nya judiska eleverna att det kanske inte är den bästa idén att gå där. Helt enkelt för att antalet icke-västerländska elever är så hög att det kan skapa problem.

Politiken · PI

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt