lördag 25 december 2010

Näthot stängde koptisk-ortodox kyrka

GÖTEBORG Efter hot på internet ställs den planerade gudstjänsten på söndag i den koptisk-ortodoxa kyrkan i Agnesberg in. Hela kyrkan bommas igen två veckor framåt.

I går morse fick fader Shenouda besök av fyra poliser som berättade att det på internet förekom uppmaningar till aktiviteter riktade mot vissa kristna kyrkor i Europa.

– Hoten är vaga och vad vi kunnat få fram har ingen hörsammat uppmaningen som framförts på internet, säger polisen presstalesman Jan Strannegård.

Shenouda kontaktade då de cirka 200 församlingsmedlemmarna för att meddela att söndagens gudstjänst ställts in och att kyrkan kommer hållas stängd i upp till två veckor framåt, bland annat för att polisen ska kunna söka igenom lokalerna efter eventuella bomber. Även säkerhetspolisen är inblandad.

Då kopterna går efter den julianska kalendern, och firar julafton 6 januari, hoppas man på att kyrkan då ska ha hunnit öppna igen.

Den koptiska kyrkan är det största kristna samfundet i Mellanöstern. I Egypten utgör kopterna cirka tio procent av befolkningen varifrån återkommande konflikter mellan militanta muslimer och kristna rapporteras.

GP

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt