fredag 31 december 2010

I USA och resten av den nyktra världen skrivs det rent ut

SIGNERAT KALLBERG Politiskt Inkorrekt frågade om jag i all enkelhet ville göra en jämförelse med hur media rapporterar i USA och Sverige. I USA, och stora delar av den övriga världen, så är det inga spärrar vad som rapporteras i vanliga tidningar. Man släpper omedelbart bilder på förövare, gärningsmän och terrormisstänkta med fulla namnet. Hela deras förehavanden rullas upp för läsarna, var de bodde, deras immigration, om de är naturaliserade medborgare, länkar till begäran om häktning och princip allt det tidningen kan få tag i läggs ut.

Det är intressant för människor att veta om landet ger uppehållstillstånd för en grupp människor som vaknar upp på morgonen med en enda plan – att jävlas med oskyldiga medmänniskor.

Amerikanska tidningar försöker tjäna pengar och överleva – enklaste sättet är då att sälja tidningar och få fler läsare. Tidningarna inser att folk är intresserade av att veta vad som sker. Särskilt som de nyheterna handlar om försöker ha ihjäl andra människor på ett systematiskt sätt.

Det finns inga snyftreportage eftersom folket snyftar inte så mycket för mördarwannabees eller deras morsor i hucklen. Om de finns kommentarer så är det mer reaktioner från politiker och polisen eller medborgare som tycker att förövarna skall låsas in på definitiv livstid. I Sverige är det kommentarer från människor som Jan Hjärpe vars enda noterbara insats är att han var huvudvittne i försvaret av Radio Islam. Go figure – säger jag bara.

Jag ger en enkel länk jag googlade snabbt fram:

http://articles.baltimoresun.com/2010-12-09/news/bs-md-bombing-martinez-20101208_1_islamic-bomb-plot-extremism

Ett försök till attentat av en konverterad muslim som ni aldrig hört talats om – men jag ger länken för att ni själva kan se att man berättar i detalj om dennes bakgrund utan att hymla. Baltimore Sun är ingen högertidning utan i ett amerikanskt perspektiv mer vänster.

Ni kan googla själva på bilder och text på ord som: bomb plot failed islam extremists terrorist FBI, etc i olika kombinationer och se de länkar som finns till nyhetsartiklar och TV-inslag. Det pratas samma klartext som på PI.

Jag fick frågan – och jag svarade lite snabbt. Nyhetsrapportering skall rapportera nyheter – inte genmanipulera vad som sker i världen.

Jan Kallberg är jurist, politiskt oberoende höger och bor i Dallas, Texas och har Ph.D. Cand. i Public Affairs och M.A. Political Science, University of Texas at Dallas, JK/LL.M., Stockholms Universitet samt är tidigare reservofficer.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt