tisdag 26 oktober 2010

Inget fel att svenska elever ber och bär slöja

Foto: Lasse Ottosson

KRISTIANSTAD I maj skedde ett utbyte mellan Rönnowskolan och Näsbyskolan. Syftet var att respektive skolas elever skulle berätta för den andres om sin religion och dess traditioner. En förälder som inte såg med blida ögon på att barnen fick prova på att bära slöja och be till Mecka anmälde händelsen till Skolinspektionen. Utslaget har nu kommit som förkunnar att allt är i sin ordning.

I skolutbytet berättade eleverna på Rönnowskolan om sitt julfirande och eleverna på Näsbyskolan om sina muslimska traditioner. En muslimsk bönematta rullades ut på golvet i klassrummet med en kompass pekandes mot Mecka. Med hjälp av två elever från Näsbyskolan får Rönnowskolans elever prova på att be samtidigt som muslimska böner läses upp och de tillhörande rörelserna visas upp varpå klassen gör efter. Flickorna i klassen får prova muslimsk slöja och killarna topi. Filmvisning blir det också, om islam med tillhörande sötsaker från Irak.

Detta blev för mycket för en oroad förälder som reagerade starkt på att barnen fick bära slöja och be mot Mecka. Eleverna är för unga för att ha förmåga att ifrågasätta aktiviteterna, hävdar föräldern.

Skolinspektionen slår dock fast att utbytet inte strider mot någon författning. Visserligen får man inte bedriva konfessionell undervisning och all undervisning måste vara saklig och allsidig, barnen får alltså inte påverkas till förmån för en viss livsåskådning. Men då skolan informerat vårdnadshavarna om syftet med utbytet, och då man presenterat två av fem världsreligioner på ett sätt som stämmer överens med kursplanen, anser inte Skolinspektionen att något fel begåtts.

Kristianstadsbladet: 1 2
PI

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt