lördag 15 oktober 2011

Muslimer tänker inte lyda slöjförbud i Holland

HELTÄCKANDE SLÖJA Efter valet i Nederländerna 2010 har Geert Wilders parti PVV agerat stödparti åt den nuvarande regeringen på villkor att vissa krav uppfylls. Bland dem finns ett förbud för burqa och niqab, dvs muslimsk kvinnodräkt som helt täcker ansiktet. Det nederländska parlamentet står nu inför omröstning i frågan och en parlamentarisk majoritet finns för ett förbud. Nederländska muslimer demonstrerar dock och hotar med att trotsa förbudet om det röstas igenom. Videon ovan är från en sådan demonstration.

Kvinnan man har valt att intervjua är helt täckt, man kan inte ens se hennes ögon. Hon har också svarta handskar för att inte visa en gnutta hud. Hon berättar att folk brukar göra narr av henne för att hon bär burqa och att polisen gärna frågar henne varför hon bär klädseln och uppmanar henne att ”resa hem”.

Denna helt täckta kvinna i Nederländerna kan inte tala holländska. När hon intervjuas sker det på arabiska. Hon känner sig paradoxalt som ett offer för förtryckande krafter i det demokratiska Holland som hon har valt att bosätta sig i. Hon tycker att det är självklart att den nederländska befolkningen ska anpassa sig till henne. Det föresvävar henne inte att hon kanske bör visa viss ödmjukhet inför att ha fått lov att komma till ett demokratiskt land och bosätta sig där. Och om hon verkligen vill leva i ett samhälle med dessa värderingar så finns ju gott om alternativ – Saudiarabbien, Iran osv.

Det är också svårt att tro att en kvinna med sådan klädedräkt i Holland kan göra rätt för sig genom att arbeta och betala skatt. Ändå anser hon sig ha rätt att ställa krav och t o m bryta mot lagen:

Vad har vi gjort dem? Varför ska de förbjuda burqan? Vi skadar ingen, vi stör ingen. Varför bråkar de med oss?

Hon vill inte förstå vilken otidsenlig kvinnosyn denna klädnad uttrycker, hur det står i strid med alla västerländska jämställdhetsideal att det ena könet ska dölja sig helt och anonymiseras i det offentliga rummet. Att det finns kvinnor som läst i en bok att en högre makt bestämt att det ska vara så här och att de därför kallar det för frivilligt när de klär sig på detta sätt gör det inte mer acceptabelt. Att underkasta sig och acceptera denna medeltida syn på kvinnan är ett svek mot alla dem som i vår del av världen under många generationer kämpat för ett jämställt samhälle.

De politiker i Europa som kallar det liberalism att låta muslimer som kommer hit vrida klockan tillbaka är lika förvirrade som de kvinnor som kallar det för frihet när de underkastar sig Koranen och några skäggiga fanatiska imamers påbud.

PrintFriendlyShare



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt