torsdag 22 september 2011

DNA-test kan innebära tiotusentals somalier till Sverige

Lyssna: Nytt hopp för somaliska flyktingar

HAVERI Som bekant införde Migrationsverket ett totalstopp i mars 2010 för somalisk anhöriginvandring, främst barn, då Somalia saknar ett fungerande rättssäkert system kring identifikation och därmed betraktas alla pass och id-handlingar som icke legitima. Sedan dess har PI postat om åtskilliga demonstrationer där somalier krävt hit sina barn.

I mars träffade Regeringen och Miljöpartiet en ramöverenskommelse kring migrationspolitiken med syfte att manövrera ut Sverigedemokraterna från inflytande över dessa frågor, och för några dagar sedan var man i princip överens – somaliska barn utan pass ska få komma hit ändå. Istället tillför regeringen hela 850 skattemiljoner som bland annat ska gå till att finansiera DNA-tester för att säkra släktskap.

Men, det är viktigt att komma ihåg följande: Detta utspel är ännu så länge en avsiktsförklaring, dvs luft, och kan stupa på att parterna inte kan enas kring framtida skarpa förslag. Inget lagförslag finns alltså ännu om återförening för somaliska familjer.

I SR-intervjun babblar den beslöjade Halima Ali på och hon är glad över lagförslaget:

- Det är bra, för mitt folk har haft det svårt i nästan 19 år, alltså i hela mitt liv. Och min pappas kompis har faktiskt 14 barn som han inte har fått ta hit, trots DNA-tester.

Läs det igen: ”Min pappas kompis har faktiskt 14 barn som han inte har fått ta hit”.

Låt oss göra en högst ovetenskaplig beräkning:

Drygt 40 000 somalier har kommit till Sverige sedan 1991 då den dåvarande diktatorn störtades och kriget bröt ut. På senare tid är det Al-Shabaab som står för alla mord och blodiga överfall. Hur många av dessa 40 000 som kräver hit sina barn vet vi inte. Men räkna bort hälften till 20 000 eller 10 000 par. Baserat på att en hel del familjer har väldigt många barn, där det finns exempel på 7-12 barn per familj i Rinkeby och Göteborgsområdet, och exemplet ovan med 14 barn som pappan vill ta hit,

Vi räknar därför lågt: Fem barn per par, 10 000 x 5 = 50 000 barn inom ramen för anhöriginvandring.

Då har vi inte tagit med eventuell övrig släkt. Arbetslösheten bland somalier är väldigt hög och andelen analfabeter, främst bland kvinnor, är mer än 60 %.

GP, december 2010:

Var tredje somalisk man och var femte somalisk kvinna har sysselsättning. Övriga lever på bidrag. Bilden är oförändrad, år ut och år in. Närmare hälften av de nyanlända är somalier och att merparten av dessa är analfabeter eller har mycket begränsad skolgång i bagaget.

GP

GP, 2007:

I nästan varannan somalisk barnfamilj i Göteborg finns fyra eller fler barn under 17 år. Bara en av 25 barnfamiljer i Sverige har så många barn. En ensamstående mamma i Hammarkullen, utan jobb och med fyra barn födda mellan 1991 och 2004, är garanterad 19 393 kronor i månaden i barnbidrag, flerbarnstillägg, studiebidrag, underhållsstöd, bostadsbidrag och försörjningsstöd. Dessutom får hon, baserat på behov, hjälp med kostnader för vård och medicin, hushållsel, tandvård, förnyelse av husgeråd och utrustning i hemmet och ”andra godtagbara behov”.

Om hon i stället har sex barn bidrar samhället med 23 560 kronor plus det behovsprövade biståndet.

Från artikelserien i GP om somalier

PrintFriendlyShare



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt