onsdag 28 september 2011

Behovet av tolkar har ökat markant

TOLKAR Vi har tidigare berättat om hur skattemiljonerna rullar i tolkbranschen. Det ökade tolkbehovet är förstås en konsekvens av massinvandringen och av att utlänningar är kraftigt överrepresenterade i brottsstatistiken. Det senaste larmet om tolkbrist kommer från Halmstad.

Jan Warén, lagman vid Halmstads tingsrätt och som har arbetat inom rättsväsendet sedan 70–talet, upplever att behovet av tolkar har ökat successivt de senaste åren. Tolkhjälp för att översätta berättelser från vittnen, målsägande och åtalade blir allt vanligare i rättsalen.

– Mellan tummen och pekfingret behöver vi tolkhjälp med kanske var tionde ärende. Det är stor skillnad från tidigare år, säger han.

Med allt fler talade språk råder det i dag ofta brist på kompetenta översättare. Tolkservice kallas en kommunal enhet som bistår med auktoriserade tolkar. De hade förra året 200 fall. I år blir det troligen ännu fler. Även om invandrarna själva inte kommer i sysselsättning skapar de i varje fall sysselsättning åt andra. Man får vara glad för det lilla-

Lokaltidningen

PrintFriendlyShare



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt