fredag 26 augusti 2011

Klimatförändringar ger kulregn över Göteborg

GÖTEBORG Häromdagen skrev vi om skottlossning i Göteborgsstadsdelen Hisings Backa och om hur polisen som anlände till platsen möttes av stenkastning. Skottlossningen får nu en del konsekvenser för de boende i området, bl.a. dras busstrafiken in efter kl 22 på kvällarna. Dessutom rapporteras om nya skjutningar, dels mot en buss i Hisings Backa men också i Kortedala. Eftersom Göteborg är en kuststad är det iofs inget konstigt med att det regnar en del. Men på senare tid har klimatet i staden förändrats och regnet kommer nu allt oftare i form av bly.

Vid tisdagskvällens skjutningar i Hisings Backa skottskadades en man som fortfarande vårdas på sjukhus. Skadorna är enligt uppgift svåra och den skadade sägs vara en utomstående som hade otur och hamnade mitt i vägen för de kriminella gängens eldgivning. Huvuvida mannen i fråga i verkligheten är fullt så oskyldig tycks det ändå råda vissa tvivel kring. Polisen har beslagtagit en bil utanför Östra sjukhuset som ska ha använts för att köra den skottskadade till sjukhuset. Man tror att någon annan än den skadade mannen eventuellt kan ha kört bilden men vem denne person i så fall skulle vara är oklart.

Kulregn blir en allt vanligare väderlek i Hisings Backa. Senast för tre veckor sedan valde kriminella grupperingar denna stadsdel som plats för en showdown och boende i området hade det tvivelaktiga nöjet av att se kulor slå hål i fönstren och vina genom lägenheterna. Även vid skjutningen i tisdags ska en kula ha trängt in i en lägenhet.

Lars Klevensparr som är chef för polisen i Storgöteborg har som sig bör synpunkter på detta:

– Det är illa nog att kriminella begår brott mot andra kriminella, men att vanliga medborgare som bor i Backa ska komma emellan är fullständigt oacceptabelt.

Polisen tror att den senaste tidens skottlossningar har koppling till en mindre grupp kriminella i Hisings Backa. Efter tisdagens skjutning spärrades ett område runt en bil av. Bilen kan knytas till en 20-åring som är misstänkt för medhjälp till försök till mord. 20-åringen och en 25-åring som bägge finns högt upp i Hisings Backas gangsterhierarki och har anknytning till det kriminella mc-gänget Bandidos greps i samband med ett antal skjutningar mot två bröder i Hisings Backa i maj i år. 25-åringen är misstänkt för försök till mord och satt för detta häktad fram till slutet av juli då han av okänd anledning försattes på fri fot. Några dagar efter frisläppandet började skjutandet igen.

Polisen ska nu punktmarkera en grupp på 10–20 grovt kriminella som man tror är de som ligger bakom skjutningarna. Man kommer att sätta in ett stort antal poliser i Hisings Backa som ska göra livet surt för de kriminella. Lars Klevensparr igen:

– Vi kommer inte att se mellan fingrarna med någonting längre. Vi ska ta dem, om det så är för så kallade vardagsbrott som olovlig körning, eller att de kört med en trimmad moped. Det här är en kraftfull markering. Nu är måttet rågat.

Som nämndes i ingressen kör bussarna efter tisdagens skottdrama och stenkastning inte till Hisings Backa efter kl 22 på kvällarna. Det har Västtrafik och Göteborgs Stadstrafik som sköter busstrafiken beslutat. Så här motiverar Hugo Lepik, områdeschef för Göteborgs Stadstrafik beslutet:

– Polisen har gjort bedömningen att det på just det stråket finns risk att våra chaufförer och passagerare blir utsatta för stenkastning eller beskjutning, Det drabbar ju våra resenärer men vi kan inte utsätta dem för risker. Visst, det här innebär några meters längre promenad, men tilltagen riktar sig inte mot individer utan mot polis, räddningstjänst och kollektivtrafik.

Väktare ska dessutom sättas in för att skydda bussarna. Även Göteborgs Spårvägar vidtar åtgärder och har beslutat att Brunnsbotorget efter kl 22 på kvällarna ska patrulleras av väktare. Det beslutet togs efter att en buss på onsdagskvällen blev beskjuten på Litteraturgatan. Bussen var i trafik när den besköts och i bussen fanns både chaufför och passagerare. Ingen person skadades dock. En teknisk undersökning har gjorts av bussen. Så här säger polisens presstalesman Björ Blixter:

– Det finns ett hål i rutan och flera i plåten. Det kommer inte från luftgevär utan från kulvapen.

En kvinna har vittnat om att hon strax innan incidenten såg ett gäng maskerade män stå på en gräsmatta invid Backa Kyrkogata, samtliga med gevär eller pistoler i händerna.

Ytterligare ett skottdrama ägde rum i Hisings Backa natten till den 3 augusti. Då bröt skottlossning ut på tre olika platser i området Förlupna kulor fann vägen in i flera intilliggande lägenheter.

Och nu senast är det alltså Kortedalas tur att förvandlas till lilla Tripoli och föräras av lite urban gerillakrigföring. På torsdagskvällen larmade flera personer polisen om att det pågick skottlossning på och runt Kalendervägen i Kortedala. Polisens presstalesman Stefan Gustafsson meddelade att vittnen på platsen sett och hört att någon avlossat en pistol. En moped med två personer och eventuellt också en röd bil ska dessutom ha iakttagits på platsen och eventuellt ha varit inblandade i händelsen.

Polisen har dock inte hittat några patronhylsor eller kulhål på platsen som under ett antal timmar spärrades av. Polisen utesluter därför inte att det kan ha varit en startpistol som användes. Man har också inlett en förundersökning om grovt olaga hot.

Ett vittne säger sig ha hört fyra skott och sedan ha sett två killar åka från platsen på en moped. De två ska ha hotat två killar och sedan avlossat skott mot dem efter att ha uttalat en hotelse om att de nästa gång skulle skjuta för att döda.

Vi avslutar den här lilla inventeringen med några ord som en ung kvinna från Hisings Backa sade till Göteborgstidningen i samband med Bandidos-skjutningarna i maj. De sammanfattar rätt bra det som håller på att ske med det gamla goa Göteborg och hur Sveriges framsida alltmer förvandlas till dess baksida:

- Det här händer varje dag och det är klart att det är jobbigt, men vad ska man göra. Det börjar bli en vardagsgrej.

En till sjukhus efter skottlossning i Göteborg (GT)
Bandidos hämnd på bröderna (GT)
Ny skottlossning i Backa (GP)
Ingen gripen efter skott i Backa (GP)
Polisen skärper tonen i Backa (GP)
Bussarna kör inte till backa (GP)
Misstänkta skott i Kortedala (GP)
SD Partille

Relaterat på PI:

Laglöst land i Göteborgs invandrartäta områden

PrintFriendlyShare



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt