måndag 29 augusti 2011

Göteborgs länspolismästare: Våldet i förorterna har trappats upp

SVERIGES BAKSIDA Vi har tidigare skrivit om hur de invandrartata områdena i Göteborg förvandlas till laglost land. För bara några dagar sedan uppmärksammade vi flera skjutningar i Hisings Backa och Kortedala och stenkastning mot polisen. Med anledning av den galopperande laglösheten i det alltmer invandrartäta Göteborg går nu länspolismästarens Ingemar Johansson ut med en kombinerad lägesrapport, tacktal och pep-talk till de poliser som arbetar i Göteborgs våldsutsatta förorter.

Så här beskriver Johansson situationen:

Våldet i våra förorter har trappats upp. Numera är det inte bara bilar som brinner, vi har även sett förlupna kulor in i vardagsrummet hos boende i området och vi har sett brandbomber riktade mot poliser. Vi har under ett par års tid sett olika platser runt om i myndigheten drabbas av bilbränder, stenkastning och ibland även hot och regelrätt våld mot företrädare för samhället. På många håll vågar vare sig räddningstjänst eller ambulans att åka fram till en plats utan poliseskort.

Johansson riktar ett stort tack till alla poliser som tvingas ha detta mångkriminella inferno som arbetsmiljö:

Mitt i denna vardag arbetar många av er. Ni som arbetar i denna miljö gör ett helt fantastiskt jobb och ni ska veta att mina tankar är med er dagligen. Det spelar ingen roll om det är i Backa eller Tynnered, i Kronogården eller Hässleholmen, gemensamt är att det är miljöer som kan kännas hotfulla men där vi aldrig kan backa undan. Ni ska veta att jag beundrar er för ert mod och för er uthållighet i arbetet. Den senaste tidens händelser i Backa har inte handlat om vilsna ungdomar som vill ställa till bråk utan om grovt kriminella personer som knappast skyr några medel för att visa sin makt.

En liten strimma av hopp i det annars kompakta mörkret vill Johansson också förmedla:

När jag skriver detta har vi börjat få tillbaka kontrollen i Backa – efter ett par riktigt jobbiga dygn – och jag hoppas att vi ska behålla den även framöver. Jag tackar er för detta, alla ni som arbetar ute och som får utföra de uppdrag och genomföra den taktik som kommenderingsledningen beslutar.

Vidare talar Johansson om hur den organiserade och mångkriminella brottsligheten tar stora polisresurser i anspråk och hur annan verksamhet blir lidande pga detta:

Operativa händelser av sådan dignitet som uppblossande oroligheter i våra förorter tar mycket kraft från hela organisationen. Vi tvingas avsätta stora resurser, resurser som vi i annat fall hade kunnat använda för annan verksamhet. Det är den verklighet vi ständigt lever i, men det är samtidigt viktigt att komma ihåg att det pågår en annan vardag vid sidan om. Människor drabbas fortfarande av rån, inbrott och bedrägerier. De har rätt till samma goda polisiära service som vanligt – oavsett vilka operativa händelser vi fokuserar på.

Välkommen till det mångkulturella Göteborg.

Polisen

PrintFriendlyShare



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt