onsdag 31 augusti 2011

Bjurwald och Helin spekulerar om nätdissidenterna

KOMMENTARSHYSTERIN Sveriges i särklass olämpligaste personer att diskutera yttrandefrihet och oliktänkande, Jan ”Olika” Helin och SD-hataren Lisa Bjurwald, satte på tisdagsmorgonen i SVT:s soffa och diskuterade den rådande kommentarshysterin. Då det inte gått som man tänkt sig – det vill säga att läsarna tycker samma sak – skyller man på ”rasism” och det vanliga dravlet för att ta tillbaka möjligheten för människor att ge uttryck för sina betänkligheter kring det tidningarna rapporterar om.

Samtidigt uppenbarar sig en ovanligt sansad och klarsynt debattartikel i Helins slasktratt, Aftonbladet, författad av Anna Tibbelin, student vid Luleå Tekniska Universitet med titeln ”Naivt av Jan Helin”:

Chefredaktör Jan Helin har missförstått skillnaden mellan att stå för vad man tycker och betydelsen av att kunna debattera under ett alias. Många vill liksom jag bevara rätten att få skriva i ett debattforum utan att behöva skylta med vår identitet. Det handlar inte om att vi vill gömma oss bakom anonymitet och inte står för våra åsikter. Det handlar om att vi är smarta nog att inse att samhället som det är uppbyggt i dag inte klarar av total öppenhet.

Det handlar inte om att vi vill gömma oss bakom anonymitet och inte står för våra åsikter. Det handlar om att vi är smarta nog att inse att samhället som det är uppbyggt i dag inte klarar av total öppenhet.

Jag ska ge några exempel:

  • Artiklar som handlar om missförhållanden på arbetsplatser kommer inte längre kunna kommenteras av personer som arbetar där. Att uttrycka sig illojalt mot sin arbetsgivare är laglig grund för uppsägning.
  • Artiklar som handlar om invandringspolitiken kommer bli väldigt innehållsfattiga. Många kommer inte längre våga uttala sig alls av rädsla för att bli utfrusna både privat och på sina arbetsplatser.
  • Politiska artiklar. Vi har valhemlighet i Sverige och behöver inte annonsera för familj, vänner och arbetskamrater vilket parti vi stöder. Detta är viktigt då politiska åsikter även i Sverige kan leda till att man förföljs och trakasseras.
  • Abortartiklar kommer framöver domineras av nejsägarna, då många som stöder abortlagen har personliga erfarenheter – men kanske inte vill att hela världen ska känna till det.

Listan kan göras mycket längre.

[...]

Aftonbladet och Jan Helin tror naivt på att tvinga alla att "stå för sina åsikter", och att detta kommer leda till en bättre och öppnare debattstämning där folk inte längre kommer att hotas och trakasseras.

Men hot och trakasserier kommer givetvis inte att försvinna. Det kommer snarare att öka. För nu kommer man i stället att ge extremisterna direktinformation om vem det är som tycker annorlunda än de själva.

När kommentarer publiceras via Facebook med för- och efternamn (och ibland mer information beroende på vilken säkerhet personen har på sin Facebook-profil) så blir det väldigt enkelt att ta reda på mer om den personen. Med några få knapptryck med hjälp av sökmotorer så är telefonnummer och hemadress känt.

Så ja, Aftonbladet kommer få det lugnare, dess debattörer blir det värre för. För de hårda extremisterna som tidigare gömt sig bakom anonymitet kommer sluta skriva på Aftonbladet, bara för att kunna trakassera folk personligen istället!

Aftonbladets och Jan Helins tankegångar bygger på ett samhälle som inte finns. Ett samhälle där människor aldrig trakasseras och förföljs för sina åsikter.

[...]

Anonymitet på nätet fyller en funktion! De flesta av oss som debatterar är trots allt inte extremister, vi är helt vanliga personer som vill kunna uttrycka våra åsikter utan att riskera att trakasseras och förföljas.

Aftonbladet

PrintFriendlyShare



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt