tisdag 26 juli 2011

Terrordåden: Häktningsförhandlingar i Oslo

TERRORDÅDEN Under eftermiddagens förhandlingar vid tingsrätten i Oslo idag häktades Anders Behring Breivik i åtta veckor med brev-, besöks- och mediaförbud, varav de fyra första i total isolering. Han tilläts inte bära den ‘galauniform’ som han hade tänkt. Han fick också i egna ordalag förklara sina motiv till terrorhandlingarna, men när han började läsa sitt manifest avbröts han.

Förhandlingarna skedde inför lyckta dörrar och den häktade bad domaren Kim Heger om en motivation till detta. Dels fanns säkerhetsaspekten som ett motiv, dels hänsyn till den pågående brottsutredningen, men också att polisen befarade att han skulle kunna uttrycka sig i koder till eventuella anhängare eller medhjälpare. Fortfarande har polisen inte kunnat redovisa för uppskattningsvis hälften av de sex ton konstgödsel han köpte i maj i år.

Domare Heger höll efter avslutade förhandlingar en presskonferens inför ett stort mediauppbåd från jordens alla hörn. Han läste upp grunderna för häktning och även terroristens motiv. Därefter följde frågor som en jurist, som inte hade varit med på förhandlingarna, fick svara på.

Anledningen till angreppet på Arbeiderpartiet är enligt den häktade:

Arbeiderpartiet har mest skuld i Norges utveckling till ett alltmer islamistiskt och multikulturellt samhälle genom invandringen. Landsförräderi straffas med döden och nu har Arbeiderpartiet fått sitt straff. Min avsikt var att minska rekryteringen till Arbeiderpartiet genom att slå till mot sommarlägret. Avsikten var inte att döda så många som möjligt.

Det har framkommit i förhör att gärningsmannen har talat om ”två andra celler  i min organisation”. Något som ska utredas.

Enligt polis som var närvarande vid häktningsförhandlingarna var terroristen lugn och samlad. Han erkänner terrordåden i Oslos politiska centrum och att han skjutit på Utöya. Däremot anser han sig icke vara straffskyldig. Samtidigt är han införstådd med att han kommer att tillbringa resten av sitt liv bakom lås och bom.

Aftenposten

PrintFriendlyShare



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt