lördag 16 juli 2011

Kanada drar sig ur Afghanistan och tar med sig 550 muslimer

KANADA Kanada har påbörjat tillbakadragandet av sina trupper från Afghanistan. Kanadas nioåriga uppdrag lider mot sitt slut. I en ceremoni i förra veckan lämnade Kanada över kontrollen över sitt sista distrikt till USA.

Enligt ett beslut i parlamentet ska de 2.800 soldaterna återvända hem 2011. Men det är inte bara soldaterna som ska få följa med till Kanada. Kanadas invandringsminister Jason Kenney säger att hundratals afghanska tolkar som har riskerat sina liv genom att samarbeta med kanadensiska trupper i Afghanistan, och kommer att fortsätta att riskera sina liv, kommer att få flytta till Kanada de närmaste månaderna.

Ursprungligen hade de uppskattat att omkring 450 tolkar hade ett behov att få komma till Kanada. Men redan nu har de fått in några hundra ansökningar och antagligen kommer runt 550 tolkar att kvalificera för programmet. Det är dock fortfarande oklart om siffran 550 inkluderar anhöriga eller inte.

56 tolkar har redan flyttat till Kanada och 33 har redan bokat sin resa och ytterligare 130 ska resa senare i sommar och i början på hösten.

Att jobba som tolk åt kanadensarna har inte varit riskfritt. Minst sex har dött och många har fått se sina anhöriga kidnappade eller avrättade.

De sökande avkrävs tolv månaders tjänstgöring och ett rekommendationsbrev från en ledande soldat eller en diplomat. Ovanpå detta måste de också uppfylla standardkraven för invandring såsom kontroll av kriminell bakgrund, medicinsk bakgrund och säkerhetsbakgrund innan de släpps in i Kanada.

The Star
BBC News

PrintFriendlyShare



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt