måndag 25 juli 2011

Julafton för svensk media

GAMMELMEDIA Svensk gammelmedia har nu julafton och frossar i det faktum att gärningsmannen bakom terrordåden i Norge är både blond och blåögd, något som upprepas om och om igen. Anders Lindberg, ledarskribent på Aftonbladet, drog även in PI i det osmakliga maskineriet.

Jenny Nordberg på SvD skriver i en krönika under rubriken ”Blond terrorism i kristen skepnad”:

Nu måste vi åter försöka lista ut vad vi ska säga till oss själva och barnen som frågar. Då kan vi välja att verkligen försöka begripa, eller att förklara bort dådet så att det passar oss. Ska vi nöja oss med tesen om en ensam galning, eller ska vi se det i ett sammanhang av ett helt Europa där spänningen kring nya invandrare och misslyckad integration tar sig uttryck i allt från våld till mutter kring köksbordet? Där högerextrema partier har etablerats och samlar väljare över hela kontinenten? När vår egen religion åberopas. Och vårt eget samhälle. Det är inget hot från någon öken. Det är ett blont, blåögt hot. Som vill döda oss. Och som kanske har sympatisörer som just nu hummar instämmande, om att jo, nog hade han ändå rätt i ett och annat.

Bengt Göransson i Expressen vill ha mer politisk korrekthet:

Ökad säkerhet vinner vi genom att ­ öppet diskutera våra värderingar och våra åsikter. Det är inte detsamma som att under tystnad godta det vi finner stötande. Och det kan ­ faktiskt ligga ett värde i att man söker vara vad som ironiskt brukar benämnas ”politiskt korrekt”. Just detta, att veta vad som passar sig att säga, är ingen ­ dålig ­ utgångspunkt för mänsklig samlevnad.
Jag talar inte för en yttre censur men väl för en inre, för odlandet av det som kallas omdöme. Den som anser att andra är ett slags sämre varelser måste lära sig att hålla inne med sin åsikt, och i ett demokratiskt samhälle måste också väljarna inse att de genom sin valhandling påtar sig ett ansvar, inte befriar sig från det genom att lämna ansvaret till den valde.

”Kultur-Sören” på Helsingborgs dagblad tycker att det var bra att gärningsmannen var kristen samt tar upp Europols statistik som vi avhandlat och exponerat som förvanskningar otaliga gånger på PI (läs mer här, här, här och här):

I sådana här sammanhang vill man finna något slags orsak och mening. Den första reaktionen hos många och också hos mig själv var – fördomsfullt – att någon islamistisk organisation hade slagit till, som en reaktion mot Norges deltagande i kriget i Afghanistan. Så var det nu inte, dessbättre. I sammanhanget är det värt att påminna om Europols statistik. 2008 utfördes bara var hundrade terroristattack i Europa av islamistiska extremister. År 2010 utfördes 3 terroristattacker av radikala muslimer och 160 av fundamentalistiska kristna separatister.

Dessutom är han enligt Sören sverigedemokrat:

Breivik är inte nazist, det är viktigt. Han är snarare vad som på svenska skulle kallas en högerextrem sverigedemokrat och nationalist, men också av vad som hittills framkommit en förvirrad våldsromantiker och vapenfettischist.

Lena Sandlin, före detta socialdemokrat och numera politisk chefredaktör för Västerbottens-Kuriren, tycker att de ”främlingsfientliga partierna bär ansvaret”:

- I fyra av de nordiska länderna finns främlingsfientliga partierna representerade. De skapar en legitimitet åt extremistiska idéer i samhället och ger grogrund för sådana här vansinnesdåd, säger Lena Sandlin.

Relaterat

Även PI nu indraget i smutsig vänsterkampanj
"Massmordsanklagelserna mot riksdagspartier är vämjeliga"
Lisa Bjurwald sätter spiken i kistan för sin egen trovärdighet
Frosseri i Norgedåden i TV4:s morgonsoffa
Norsk expert: mångkulturella samhället bakom terrordåden
Några ord om de norska terrordådens eftermäle
Terrordådet i Oslo – reaktioner

PrintFriendlyShare



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt