tisdag 28 juni 2011

JO-kritik mot polisen för avvisningar av zigenare

Lyssna: JO kritiserar Stockholmspolisen för avvisningar

TIGGARE Stockholmspolisen får i dag kritik av justitieombudsmannen för avvisningarna av tiggare och gatumusiker, varav de flesta är zigenare från Rumänien och Bulgarien. JO Hans-Gunnar Axberger menar att polisen saknade stöd för sitt handlande i utlänningslagen.

– Jag har granskat om de här avvisningsbelsuten hade tillräcklig laglig grund och kommit fram till att det hade de inte. De var alltså olagliga, därför måste det bli allvarlig kritik, säger Hans Gunnar Axberger.

Ärendet JO har tittat på gäller ett fall där 26 personer avvisades med buss samma dag de greps. Enligt Axberger är det inte lagligt att avvisa människor från Sverige för att de tigger eller spelar musik på gatan, en brottslig handling måste till. Stockholmpolisen har bland annat hänvisar till dagdriveri vilket inte är godtagbart.

– Man har en lagstiftning som redan i sin lydelse har formuleringar som ter sig ålderomdliga. Då är inte lagförarbeten som är 60 år gamla särskilt mycket att hålla sig till. De måste tolkas med försiktighet när det är fråga om så långtgående ingripanden i enskildas rättighter, som det är frågan om här. Det har polisen helt enkelt inte gjort. Mitt intryck är att den juridiska analysen har gått för fort och att prövningen har blivit tämligen summarisk, säger Hans Gunnar Axberger.

SR

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt