måndag 6 juni 2011

Invandrartrio dömd för planerat guldrån mot butik

RÅNFÖRSÖK Den 25 oktober 2010 inkom ett anonymt tips till polisen om att en ung invandrartrio skulle råna en guldbutik i Värnamo och att de skulle slänga ut spik (fotanglar) när polis kom till platsen. Den 26 oktober 2010 kom ytterligare ett tips till om samma sak, med tillägget man skulle placera ut en bomb och ringa in ett bomblarm till polisen. Senare samma dag, kl 17:30, ringde en okänd man in ett bombhot till SOS Alarm och sa att det fanns en bomb placerad på Gränsgatan 27 i Värnamo.

Polis begav sig till Gränsgatan 27 i Värnamo. I trapphuset påträffades en väska innehållande den påstådda bomben. På grund av de anonyma tips som polisen fått spärrades området inte av. Om avspärrning hade skett skulle det medfört evakuering för ett antal hundra personer enligt polismannen Jonas. Initialt gjordes bedömningen att bomben var en attrapp. Sedan en bombtekniker gjort bedömningen att det inte gick att avfärda att det var fråga om en riktig bomb, gjordes en grundlig undersökning av aktuellt föremål. Slutsatsen av undersökningen var att det var fråga om en naturtrogen bombattrapp. Vid undersökningen av bombattrappen påträffades inte några sökbara avtryck.

Vid 18-tiden, samma dag, uppmärksammade polismännen Niclas och Carl-Gunnar, den sistnämnde även hundförare, två ungdomar på en vespa på en cykelväg i centrala Värnamo. Polismännen stannade ungdomarna eftersom de inte hade hjälm på sig. Ytterligare en person gick bredvid killarna på vespan. När polisen stannade ynglingarna hoppade passageraren på vespan av och sprang från platsen. Niclas sprang efter när han såg att ynglingen tappade en yxa. Föraren av vespan, Laurent Maxhera, greps av polis på platsen. Den yngling som gått bredvid vespan sprang också från platsen. Niclas såg passageraren på vespan försvinna in i ett buskage.

Niclas följde efter ynglingen. Niclas tappade ynglingen ur sikte vid Ouchterlongatan. När hans kollega, Carl-Gunnar, och dennes hund kom ifatt honom tog hunden upp ett spår som ledde fram till en byggarbetsplats. Där påträffades en yngling, sittande hopkurad i, vad som har beskrivits som en kulvert, som Niclas kände igen som passageraren på mopeden. Ynglingen greps och identifierades som Përparim Imeri. En tredje greps senare, Elias Ahmadi.

I sadelväskan på vespan hittades två rånarluvor och fotanglar. Cirka 15 meter från den plats där polisen påträffade ynglingarna på vespan fann polisen två skapladdade pistoler och ytterligare en rånarluva. I den ena pistolen fanns ett magasin med åtta patroner, i den andra fanns ett magasin för sju patroner.

Genom DNA och teknisk bevisning kunde man knyta ynglingarna till bland annat rånarluvorna.

Jönköpings tingsrätt dömde

Elias Ahmadi, född 1992 och medborgare i Iran, för förberedelse till grovt rån, olovligt brukande och falskt larm tilll fängelse 1 år. Han förekommer under åtta avsnitt i belastningsregistret. Senast dömdes Elias Ahmadi den 2 juli 2010 av Varbergs tingsrätt för misshandel, olaga hot och skadegörelse till fortsatt skyddstillsyn och 40 timmar samhällstjänst. Dessförinnan dömdes han den 18 mars 2010 för misshandel, skadegörelse och övergrepp i rättssak till skyddstillsyn.

Përparim Imeri, född 1994, för förberedelse till grovt rån, olovligt brukande och falskt larm till ungdomstjänst 150 timmar. Han förekommer under ett avsnitt i belastningsregistret gällande en åtalsunderlåtelse för snatteri.

Laurent Maxhera, född 1994, för förberedelse till grovt rån, olovligt brukande och falskt larm till ungdomstjänst 150 timmar. Förekommer inte i belastningsregistret.

De två senare fick ungdomstjänst på grund av deras åldrar.

Domstol

Jönköpings tingsrätt, B 3985-10

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt