torsdag 23 juni 2011

Geert Wilders frias

NEDERLÄNDERNA Geert Wilders, partiledare för invandrings- och islamkritiska Partij voor de Vrijheid, PVV, frikändes i dag på samtliga fem åtalspunkter om hatbrott efter uttalanden om islam i diverse intervjuer och på webbplatser där han bland annat jämfört koranen med Hitlers Mein Kampf och islam med andra totalitära ideologier som nazism, fascism och kommunism.

- Ni frikänns på alla punkter. Domstolen har funnit att era uttalanden är acceptabla inom ramen för den allmänna debatten. Även om de är vulgära och nedvärderande så uppmanar de inte till hat, sade domaren Marcel van Oosten till Wilders enligt AFP.

I pläderingen i maj uppgav åklagarna att även om Wilders uttalanden kan ha orsakat oro kan de inte bedömas vara kriminella då det gäller kritik av islam som religion och inte muslimer som folk. Wilders å sin sida har menat att han varit tvungen att tala ut nå Nederländerna hotas av islam.

- Det är inte bara en seger för mig utan också en seger för yttrandefriheten. Jag är överlycklig. Det här betyder att det är lagligt att kritisera islam, sade Wilders till journalister efter frikännandet.

SvD

Wilders slutord i rättegången

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt