söndag 26 juni 2011

Flyktingar ska få jobb i gruvan

Föreställ er alla beslöjade med gruvhjälmar på skallen och ett verktyg i handen. Då har ni kommunens senaste satsning. Bilden tagen den 1 maj 2010 i Borlänge.

FLYKTINGAR Invandrare ska få kortare väg till arbetslivet. Det har kommunen bestämt sig för. När man skriver invandrare är majoriteten somalier i Borlänge. Av samtliga nyanlända som kom till kommunen under 2010 var 93 procent somalier. Och sedan alliansens uppgörelse med MP under våren är minst 600 till på väg till kommunen. Politikerna har därför fått panik och begärt mer pengar för att klara anstormningen.

Men det slutar inte där. Merparten av somalierna är analfabeter, främst de insvepta kvinnorna. Väldigt få får jobb och bidragsutdelningen uppgår till svindlande summor varje år (tänk stora barnfamiljer). Många män tuggar kat men går inte att nå på grund av klankulturen enligt vården/psykologer och många yngre blir/är kriminella. Islam och klankulturen bidrar också stort till att somalier skapar sitt eget samhälle i samhället. Övriga flyktingar som kommit till Borlänge är afghaner, turkar, syrianer, iranier och från irakiska Kurdistan.

Jobb, jobb, jobb

För lite mer än en månad sedan diskuterade Borlänges politiker hur man skulle kunna öka sysselsättningen bland arbetslösa flyktingar. Lösningen blev 100 nya så kallade instegsjobb eller nystartsjobb, vilket innebär en lönesubventionerad anställning på 80 procent under maximalt 24 månader. Det rör sig alltså inte om riktiga jobb. Projektet beräknades då kosta skattebetalarna omkring tio miljoner kronor. Några pengar fanns inte men skulle enligt Kenneth Persson (S) ordnas fram – som alltid då det gäller denna typ av verksamhet.

Instegsjobben lanserades 2007 och riktas till nyanlända som tilldelats uppehållstillstånd under de senaste 36 månaderna med syfte att de snabbt ska slussat ut på arbetsmarknaden. Sverigedemokraterna har kritiserat systemet då de anser att arbetslösa svenskar diskrimineras.

Det kostar 17 miljoner kronor

Integrationsutskottet ville att man snarast drog igång projektet – till en ny beräknad kostnad av 17 miljoner kronor – där nio miljoner kronor finansieras via budgeten för socialbidrag, försörjningsstöd. De 100 nystartsjobben återfinns inom kommunala verksamheten. Kommunen genomför även ett handelsprojekt, där nyanlända får utbildning kombinerad med arbetsplatspraktik i olika butiker.

Nils Gossas, miljöpartist som lever i det blå, har tidigare sagt:

– Ett lyckat projekt som kan utvidgas. Företagen som har praktikanterna kan tänka sig att anställa, tack vare praktiken och utbildningen, säger Nils Gossas.

– Det är relativt mycket pengar och förhoppningsvis blir det ett bra projekt som har effekter. Jag hoppas att det ska öka den kulturella förståelsen mellan olika grupper i Borlänge. Att man lär känna varandra över de etniska gränserna.

Sätt dem i gruvan

Nu har kommunen kommit på en ny idé: kombinera svenskaundervisning med yrkespraktik. Och en arbetsplats man satsar på är – gruvindustrin i Bergsslagen. De övriga branscherna som prioriteras är äldre- och handikappomsorg, bygg och fastighet, lager och logistik samt fordonsteknik och reparationer.

Återigen, det är inga riktiga jobb – endast praktikplatser. Och det kostar kommunen. För att finansiera jippot ska man söka EU-pengar, närmaste bestämt europeiska socialfonden, som förfogar över 1,3 miljarder kronor. Målsättningen är att praktiken leder till arbete.

Nu gör man en förstudie – vilket också kostar pengar – och kontakter tas med olika företag om de vill ta emot arbetslösa analfabeter för praktik. Men det finns ett bekymmer till. Man måste även undersöka intresset bland flyktingarna som läser på SFI – om de vill ta på sig gruvhjälmen och ta hissen ner i mörkret..

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt