söndag 1 maj 2011

Uppmaning till utländska studenter: Våldta inte

KULTURKROCK I senaste numret av The Lundian, en engelskspråkig studenttidning i Lund, uppmanas internationella studenter att inte smuggla narkotika, ingå i pyramidspel – och inte våldta. Något som upprört vice ordföranden på Lunds universitets studentkårer medan den ansvarige utgivaren inte ser något problem i det hela.

Under ”Student News” finns i första vårnumret en artikel under rubriken ”Obey the laws of Sweden” där studenterna tipsas om vilka lagar och regler som gäller i Sverige.

Klicka för att förstora

Henrik Jonsson, vice ordförande på Lunds universitets studentkårer, anser att det hela känns ”parodiskt”.

– Jag reagerar på det konstiga i att man påpekar sådana självklarheter. Det är som att det förutsätter att personerna i fråga brukar göra det på hemmaplan och att de hade kunnat få för sig att göra det om det ej stod i texten.

– Det säger i princip: "Du har vissa regler hemma, som du inte får tillämpa här."

The Lundian har en årlig upplaga på 10 000 exemplar och distribueras på flera platser på universitetets campus och sedan år 2000 är kommunen den största bidragsgivaren. I år kommer 30 000 kronor från kommunen i form av projektbidrag.

Ansvarig utgivare är Madubuko Diakité, som är övertygad om att internationella studenter måste informeras om lagar som att inte begå våldtäkt och refererar till fallet med Julian Assange.

– Många kommer till Sverige och har detta i tankarna. Jag har mött många unga män och samtalet kommer alltid till punkten: när får jag träffa tjejerna?

[...]

– Denna information har funnits i tidningen sen år 2000 för att vi fortsatte höra om studenter som blivit tagna av polisen för att ha kissat på gatan eller för att ha tagit cyklar som legat olåsta. De hamnar i problem på grund av dumma struntsaker.

Studenttidningen Lundagård frågar fem internationella studenter på studenthemmet Spoletorp om vad de tycker om upplysningskampanjen. Tre av dessa studenters betänkligheter återges i artikeln, en från Frankrike en från Holland samt en från Belgien.

Belgaren Jan De Clerck, 23, anser att det är bra att The Lundian informerar om lagarna:

– Man kan inte lita på att alla har ett sunt förnuft.

Studenter%20uppmanas%20att%20inte%20beg%C3%A5%20v%C3%A5ldt%C3%A4kt

Lundagård
The Lundian (pdf)



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt