BORLÄNGE Med 100 nya så kallade instegsjobb, vilket innebär en lönesubventionerad anställning på 80 procent, vill Borlänges kommunpolitiker öka sysselsättningen bland ny anlända invandrare. För några dagar sen stod det klart att så många som 600 somalier kan vara på väg till Borlänge efter regeringens och Miljöpartiets migrationsöverenskommelse. Projektet beräknas kosta skattebetalarna omkring tio miljoner kronor. Några pengar finns dock inte men ska enligt Kenneth Persson (S) ordnas fram – som alltid då det gäller denna typ av verksamhet.
Instegsjobben lanserades 2007 och riktas till nyanlända som tilldelats uppehållstillstånd under de senaste 36 månaderna med syfte att de snabbt ska slussat ut på arbetsmarknaden. Staten står för 80 procent av lönen under maximalt 24 månader. Sverigedemokraterna har kritiserat systemet då de anser att arbetslösa svenskar diskrimineras.
Förslaget om instegsjobb var det enda konkreta förslaget i fullmäktiges allmänpolitiska debatt om integration nyligen och som vanligt råder en kompakt konsensus över blockgränserna om att det är gynnsamt på alla sätt och vis – förutom från sverigedemokratiskt håll, i Borlänge representerat av Marie Edenhager, som menar att Sverige tar emot alldeles för många invandrare på kort sikt vilket leder till problem.
Satsningen ser man som ett sätt för kommunen att få igen en del av de utgifter man lagt på språkutbildning och diverse aktiviteter för invandrare. Persson hoppas på försörjningsstöd till arbetsmarknaden och leder inte det till jobb kopplas a-kassan in, mer statliga pengar alltså.
– Folk från olika nationaliteter ska inte ses som handikapp utan erfarenheter att dela. Vi måste gå tillsammans för vi lever i samma samhälle, uttryckte Leyla Celik, V, det.
Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt