torsdag 28 april 2011

Rasismen anfaller en sosses syn på omvärlden

SOSSEDRAVEL Magnus Manhammar, 30, är enligt egen utsago en internationellt engagerad socialdemokrat. Förutom att blogga och skriva krönikor på Sydöstran arbetar han på Expo utbildning. Han härstammar från Karlskrona men bor numera i en förort till Stockholm. Bilden ovan till höger är hans profilbild på Facebook. I sin senaste krönika skriver han under rubriken ”Rasismen anfaller”.

Finnarna har gjort det. Likaså danskarna och norrmännen. Svenskarna har inte gjort det, än i alla fall. I Finland, Danmark och Norge har de etablerade partierna redan anpassat sig efter de rasistiska partiernas problembild av samhället. I Danmarks senaste valrörelse handlade mer än hälften av all politisk debatt i media om hatet mot muslimer och andra invandrade danskar. I Norge och Finland har idag nästan alla partier lagt om sin politik i försök att locka till sig de rasistiska väljarna.

Resultatet har inte låtit vänta på sig. I samtliga tre grannländer har de rasistiska partiernas väljarstöd skjutit i höjden. I Finland triumferade Sannfinländarna för en vecka sedan då de blev tredje största parti i valet. I Europa blåser det nu bruna vindar och partier vars retorik ekar av stöveltramp är på stark frammarsch över hela kontinenten. En sådan utveckling borde skapa en stark motreaktion, men möts istället oftast av en ryggradslös hållning av det övriga samhället.

I Sverige har de etablerade partierna än så länge inte anpassat sig nämnvärt efter de högerextrema Sverigedemokraterna. I mars togs ett viktigt steg i motsatt riktning då den borgerliga alliansen gjorde en överenskommelse om migrationspolitiken med Miljöpartiet.
Överenskommelsen andades en sund humanism och den kommer i praktiken betyda att SD är blockerade från att få något inflytande över migrationspolitiken fram till valet 2014.

Läs resten av krönikan på Sydöstran.



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt