måndag 25 april 2011

Om begreppet populism i svensk politik

TRENDIGA ORD Valet i Finland är över och eftervalsdebatten i svenska media börjar så sakta ebba ut. Både innan valet, och i eftervalsdebatten har begreppet ”populism” använts flitigt om partiet Sannfinländarna som ju ökade kraftigt. Med vad är egentligen populism? Enligt en beskrivning kan man säga att ”populism rör sig om politik med förenklade lösningar på svåra politiska problem”.

All politik går ut på att locka väljare, ju fler desto bättre. Sannfinländarna i Finland, och här hemma, Sverigedemokraterna, har beskyllts för att vara sådana populistiska partier med enkla lösningar på svåra problem.

Vår regering presenterade nyligen förslaget till sitt femte jobbskatteavdrag. Är inte det populism om något? Att oavsett om problemet är lågkonjunktur eller för stark högkonjunktur, arbetslöshet eller integrationsproblem, ja snart sagt vad som helst så tycks regeringens enda lösning vara sänkta skatter. Är inte det en populistisk politik om något? För vem vill inte ha lägre skatt?

Sverigedemokraterna som talar om minskad invandring beskylls för att vara populistiskt, men hur kan ett parti med ett budskap som så uppenbart gör många förbannade, upprörda och indignerade sägas vara populistiskt? Att minska invandringen är sannerligen inte enkelt, det är det däremot att sänka skatterna. Kanske borde begreppet populistpartier omvärderas, och regeringspartierna istället sägas vara de nya populistiska partierna?

Signerat
PI funderar



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt