torsdag 28 april 2011

Frankrike och Italien vill stänga gränser

INVASIONEN FRÅN NORDAFRIKA Frankrikes och Italiens presidenter, Nicolas Sarkozy och Silvio Berlusconi, vill som en effekt av den massiva tillströmning av nordafrikaner till Europa via den italienska ön Lampedusa upphäva eller åtminstone revidera Schengensamarbetet, vilket bland annat innebär fri rörelse över nationsgränserna.

Drygt 400 miljoner människor i 25 länder åtnjuter i dag det passfria resandet över nationsgränserna som Schengensamarbetet innebär.

Sarkozy och Berlusconi utmanar med detta utspelande vad som anses vara ett av de största och viktigaste resultaten av samarbetet inom det europeiska samarbetet och lanserar en gemensam kamp för att stävja den massiva invandringen och krävde samtidigt att avtal om återvändande upprättas med de länder nordafrikanerna kommer ifrån.

Under de senaste månaderna har nästan 30 000 invandrare, framför allt från Tunisien, tagit sig till Italien och de två ledarna varnar för att situationen snabbt kan hamna bortom kontroll och underminera EU-medborgarnas tillit till den fria rörligheten i Schengenområdet.

För att samarbetet ska kvarstå måste det reformeras, säger Sarkozy, och Berlusconi tillägger: Vi tror både att under exceptionella omständigheter måste det finnas variationer på Schengensamarbetet.

De båda har nu sänt ett brev till EU-kommissionen och EU-rådets ledare José Manuel Barroso and Herman Van Rompuy där de uppmanar förslag från Bryssel och en överenskommelse för ett nytt system på ett EU-möte för regeringsledare i juni.

The Guardian



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt