söndag 24 april 2011

Bild- och fingeravtryck föreslås i nya uppehållstillståndskort.

IDENTITETSKRAV Regeringen vill tvinga utomeuropeiska migranter att låta sig fotograferas och lämna fingeravtryck. Men förslaget kan bli en rysare i riksdagen.

Man vill ändra utlänningslagen så att vissa utländska medborgare ska få sitt uppehållstillstånd i form av något man kallar ett ”uppehållstillståndskort”, gissningsvis ett sorts ID-kort. Det här ID-kortet ska få ett chip eller liknande där man kan spara ner innehavarens bild och fingeravtryck. För att kunna kräva att utomeuropeiska migranter ska ha skyldighet att låta sig fotograferas och lämna fingeravtryck behöver utlänningslagen ändras. En sådan proposition har lämnats till riksdagen enligt Dagens Juridik. De länder som föreslås bli aktuella för det nya ID-kortet är länder utanför EU, EFTA, EES och EU:s kandidatländer. Det betyder att folk från de länder som bidrar med flest migranter till Sverige, Irak, Afghanistan och Somalia, kommer att tvingas gå med på fotografering och fingeravtryckstagning. Däremot kommer folk från Rumänien, m fl länder att slippa. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2011.

Alliansregeringen kan inte få igenom lagändringen utan hjälp, vilket kan sätta regeringen i en svår sits och ge en intressant situation i riksdagen. Går förslaget igenom med hjälp av SD kan Reinfeldt sannolikt räkna med hård kritik, inte minst från media. För att undvika detta kan Reinfeldt och Billström försöka få igenom förslaget med hjälp av Miljöpartiet, som med sjukvårdsöverenskommelsen, men det lär inte bli gratis.

Proposition 2010/11:123 – Biometriska kännetecken i uppehållstillståndskort



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt