onsdag 16 mars 2011

Specialskola för ensamkommande föreslås

MIGRATIONSINDUSTRIN Det är mycket ”ensamkommande flyktingbarn” i mediabruset för tillfället. En eufemism lika verklighetsförankrad som exempelvis ”papperslösa”. Dessa individer är sällan varken ensamkommande (familjen hittas som av ett mirakel efter att PUT utdelats), flyktingar (drygt fem procent av alla invandrare sedan 1980 är riktiga flyktingar med skyddsbehov) eller barn (ser man det inte med egna ögon kan man alltid ta del av tandprover som tagits på dessa grupper i andra länder, fler ljuger än talar sanning). Märkligt är också att kassakistan verkar bottenlös då det gäller denna nya adel. På andra håll ska det sparas och avgifter höjas. Nu föreslås att denna grupp får en egen skola att gå i då de är så många i framför allt Malmö.

Malmö är kommunen som tagit emot högst antal nyanlända elever. Ingen samsyn på hur de ska tas emot finns så nu föreslås en kommungemensam mottagningsskola för årskurserna 7-9. I Fosie finns dock redan en sådan skola med det lätt ironiska namnet Framtiden.

Barn- och ungdomsberedningen gav stadskontoret i uppdrag att utvärdera förberedelseklasserna ute i stadsdelarna där dessa ungdomar hamnar. Bland annat konstaterade man att ersättningen för dessa elever inte är tillräckligt hög utan måste ses över. Ersättningsnivån och dåligt betygsutfall ska enligt utredarna vara skäl till att vissa skolor inte velat ta emot dessa elever.

Även Skolinspektionen har synpunkter på hur nyanlända elever tas emot. Man menar att Malmö måste vidta åtgärder för att eleverna får tillgång till en likvärdig utbildning i samtliga avseenden som övriga elever i kommunens grundskolor. De ska dessutom ges rätt till att delta i modersmålsundervisning samt få studiehandledning på modersmålet. Elevernas förmågor, intressen och styrkor måste också tillvaratas bättre.

Förutom en gemensam mottagningsskola i kommunen föreslår stadskontoret att elever upp till årskurs 3 i möjligaste mån ska placeras i ordinarie klasser.

Elever i årskurs 7-9 ska gå i mottagningsskolan i högst ett år och barn som inte gått i skola alls tidigare får gå i en egen klass.

Förslaget skickades på remiss och nio av tio stadsdelar ställer sig positiva till förslaget. Bara Limhamn-Bunkeflo ställde sig inte bakom förslaget med motiveringen att alla elever, oavsett ålder, ska gå i en skola så nära hemmet som möjligt.

Nu återstår bara ett beslut i kommunfullmäktige för att det hela ska bli verklighet.

SDS



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt