onsdag 16 mars 2011

Ensamkommande anmäler boende till Socialstyrelsen

MÖRBYLÅNGA De så kallade ensamkommande flyktingbarnen på boendet Bidya har gjort en anmälan till Socialstyrelsen där de beklagar sig över missförhållanden på boendet. Även länsstyrelsen och Migrationsverket har fått ta del av skrivelsen.

Killarna kritiserar såväl personal som två chefer.

– Personalen finns inte för oss. De sitter i sitt rum och tittar på tv, dricker kaffe och sitter i Facebook och Internet, skriver de boende och uppger att de inte får hjälp med sina hemläxor samt att personalen är arga på dem och kallar dem för "jävla araber" eller "jävla afghaner".

Vidare skriver de att de mår psykiskt dåligt och inte kan sova. Förut rökte bara några av dem och nu röker nästan alla på grund av att de mår så dåligt. De påstår också att personalen drar av pengar från deras matkonto eller privata konton som bestraffning om de gjort, eller misstänks ha gjort, något de inte ska.

En chef ska ha tvingats till omplacering, dock var allt lugnare på den tiden då denna chef ansvarade för boendet.

Socialstyrelsen kommer som en konsekvens av anmälan att göra en inspektion på Bidya framåt våren, redan nu begärs dock ett yttrande från kommunstyrelsen som måste ta ställning till ett flertal spörsmål. Socialstyrelsen vill bland annat veta hur kommunstyrelsen säkerställer att personalen inte uttalar kränkningar, sanktioner eller straff mot ungdomarna.

Rutiner för natten ska också klarläggas, vilka ordningsregler som gäller och vilket stöd personalen ger ungdomarna avseende inköp och tillagning av mat, läxhjälp och psykisk hälsa.

Ölandsbladet



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt