onsdag 9 mars 2011

Förvirrad krönika i GP

HEMMAFRUTRENDEN Lawen Mohtadi, kulturskribent med kurdisk bakgrund och ett förflutet på Sveriges Radio, har fått en förvirrad krönika publicerad i dagens GP där hon påstår att den så kallade hemmafrutrenden endast gäller för ”vita” kvinnor och att en ”icke-vit” kvinna inte har samma privilegier.

Jag läser om hemmafrutrenden i senaste numret av tidskriften Arena och inser att jag kan ha missat något väsentligt. Var är alla de här hemmavurmande kvinnorna? Å andra sidan behövs det inte mycket för att något ska kallas en trend, några tv-serier och en person som är beredd att förkroppsliga fenomenet i en tv-soffa och där har du din trend. Men det intressanta med pratet om hemmafrun är att det har blivit en fråga för medelklassen. De riktigt rika har i alla tider gjort lite som de har velat, de behandlar inte sina materiella behov och önskningar som en fråga för kollektivet.

[...]

Det finns ett underbart citat av Paul Anka som i all sin enkelhet illustrerar något grundläggande. Han presenterar sin fru Anna Anka med orden "my beautiful Swedish wife". Det ligger en särskild information i ordet Swedish, det verkligen understryker hennes vithet. Hudfärg är en nyckel i förståelsen av hemmafruvurmen. Alla kan inte stoltsera med att "vara hemma". Bara en kvinna som har en avslappnad relation till nationen kan med lätthet tala om sig själv som en som inte vill arbeta. En icke-vit kvinna som skulle säga samma sak skulle väcka starka känslor.

[...]

GP



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt