onsdag 9 mars 2011

Ensamkommande till boende i Fyllinge

HALMSTAD En nedlagd gruppbostad i Fyllinge i Halmstads kommun blir kombinerat vårdboende för unga och så kallade ensamkommande flyktingbarn. Sex platser för pojkar mellan 16 och 18 år från i synnerhet Afghanistan och Somalia kommer att finnas tillgängliga.

Mariann Norell, med en lång politisk karriär i Vänsterpartiet bakom sig, har utsetts till projektledare och ansvarig för det nya boendet. Ytterligare sju personer ska vara med och driva verksamheten som ska vara bemannad dygnet runt.

– Det blir ett boende med alldeles speciella förhållanden. Huvuduppgifterna blir dels att ge dem ett tryggt boende, dels att skapa en bra integration. Anläggningen ska bestå av sex platser för pojkar mellan 16–18 år. Det handlar om att ta hand om dessa barn som kommer från andra länder, främst från Afghanistan och Somalia, säger Mariann Norell.

Målet sägs vara att på sikt slussa ut nysvenskarna innan de så småningom ska klara sig på egen hand.

Innan de ska flytta in ska dock vissa renoveringar genomföras. Verksamheter drivs i socialförvaltningens regi och beräknas kunna vara igång till maj. För intresserade kommer ett öppet hus att hållas innan det är dags.

– Och den här verksamheten kommer inte att störa någon, tillägger socialnämndens ordförande, Mikaela Waltersson (M).

Tidigare har socialnämnden fått ett tillskott på en halv miljon kronor för att starta upp verksamheten och de köpande driftskostnaderna är tänkta att finansieras med hjälp statliga bidrag.

HP



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt