fredag 25 februari 2011

Svenskar greps i Thailand för call center-bedrägerier

BEDRÄGERIER Polisen i Pattaya i Thailand slog till under onsdagen mot Hotel Viking, känt för att ha illegala svenskar som jobbar svart i landet. Målet nu var ett gäng svenskar och norrmän som drivit ett call center där man lurat av hundratals skandinavier på några miljoner kronor.

Vid tillslaget hittades bland annat 18 datorlistor med telefonnummer som visar att de drivit call-centret från hotellet under namnet Global Telemarketing Ltd. Man har utgett sig för att förmedla arbeten, men också varor, till kunder som förmåtts betala in en förmedlingsavgift. Något jobb har kunderna dock inte fått och pengarna har gått förlorade. Kontot dit pengarna betalats har upphört strax efter det att pengarna flutit in. Kontakten med kunderna har hållits via internettelefon så kallad VOIP (voice over internet protocol). För kunderna har det framstått som call-centret legat i Sverige eller Norge.

De gripna busarna

Ulf Carl Johan Hellbacken, 35, från Ludvika. För två år sedan försvann han till ”okänt land”. Han har tidigare drivit ett telmarketingföretag som polisanmäldes av flera företagare som hävdade att de fått falska fakturor från bolaget. Redan tidigare, i september 2007, dömdes han för bedrägeri. Han hade fått socialbidrag som arbetslös under våren 2006 när han i själva verkade vistades i Thailand. Vid rättegången hävdade han att han sökt jobb via internet och att han snabbt skulle kunna ta sig hem från Thailand om han hade fått napp. Breven med begäran om bistånd skickade han till en bekant som postade dem i Ludvika så att det skulle se ut som om han var kvar i Sverige. Ulf Carl Johan Hellbacken har tidigare dömts för bland annat stöld och narkotikabrott.

Anders Erik Engzell, 29, från Ludvika.
Tommy Viktor Söderlund, 26. Okänt varifrån.
Martin Gisvold Garathun, 20, från Norge
Sebastian Gjertsen, 20, från Norge
Espen Forberg, 41, från Norge
Ida Marie Juhl Falchenberg, 19, från Norge

Ingen av dem har heller arbetstillstånd i landet och kommer nu bli åtalade.



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt