fredag 25 februari 2011

Slaktade kompisen och tryckte ned hans penis i halsen

MORD Förra fredagen kom domen mot Andres Rodrigo Arellano Arancibia. Han stod åtalad för det mycket brutala mordet på festkompisen Ivan Ivancevic, född 1980, i Helsingborg under midsommarafton 2010.

Gärningsmannen

Andres Rodrigo Arellano Arancibia har läst både psykologi och socialpsykologi på universitetet. Och hållit föredrag för elever på skolor. Men samtidigt var han grovt kriminell. Vid tiden för mordet avtjänade han ett åttaårigt fängelse-straff för mordförsök. Arancibia hade bara tre månader kvar tills han skulle bli villkorligt frigiven och var familjehems-placerad i Ängelholmstrakten. Offret, en ung man, överlevde tack vare skickliga läkarinsatser och en stor portion tur sedan han knivhuggits i buken.

Slakten

Ivan till vänster, Andres till höger

Exakt varför Ivan Ivancevic mördades är fortfarande oklart. Men de båda hade festat någon dag före mordet. Då var allt frid och fröjd. Men därefter lades grunden till det bestialiska mordet. Andres är narkotikapåverkad och stiger på en buss på midsommarafton. Han börjar prata med obekant. Detta är Johan. De dricker sedan öl, tar tabletter och röker hasch. Johan berättar att han tidigare varit inskriven på behandlingshemmet Västkustfamiljen i Bohuslän. Andres säger att där har en annan kompis, som också heter Johan, varit.

När de festar på pratar Andres med Ivan i telefon. Efteråt säger Andres att den där kompisen Johan de just pratat om befann sig i Ivans lägenhet och var hårt trängd av ett gäng jugoslaver. Nu ville Andres dit och att Johan skulle följa med som backup. Detta är det förmodade fiktiva och eventuella motivet, skapad av Andres drogade fantasi.

Påtända beger man sig till Ivans lägenhet på Sadelmakargatan på midsommarkvällen. I en väska har Andres en köttklubba, en syl och en kniv. När man kom in i lägenheten fanns där ytterligare en man, ett vittne. Denne såg och hörde inledningen. Andres sa till Ivan "Vi ska reda ut någonting". Därefter plockade Andres fram köttklubban ur väskan och slog den i huvudet på Ivan. I nästa ögonblick flydde vittnet från lägenheten. Vittnet var ett av åklagarens trumfkort. Vad som sedan hände är ren och skär slakt. Andreas slog Ivan upprepade gånger i huvudet och på överkroppen. Sedan skar han honom, körde upp sylen i ändtarmen på honom och det sista som skedde medan Ivan Ivancevic fortfarande levde var att han fick sin penis avklippt och nerstoppad i sin egen hals.

Mordet var så brutalt att Johan inte klarade av att titta på. Han var den som höll vakt men övertygades även av Andres att skapa en bluff. Johan fick kniven och högg Andres i låret, i syfte att lura polisen att tro att mordoffret hållit i kniven. Därefter stal de en del hemelektronik innan man lämnade platsen. I lägenheten låg Ivan brutalt ihjälslagen, stympad med sin egen avhuggna penis i munnen/halsen och i övrigt grovt skändad. Efteråt brände gärningsmännen upp kläder och annat bevismaterial.

Rättegången

När de makabra detaljerna avhandlades drog flera av åhörarna efter andan av förfäran och avsky inför det bestialiska dådet. Rättsläkare Elias Palm vittnade om ett massivt våldsutövande. Och om slag både med och utan tillhygge mot ansiktet som ledde till ett flertal frakturer.

– Han kvävdes i sitt eget blod och drunknade alltså, sa Elias Palm.

Ivan hade enligt rättsläkaren mellan 30 och 40 skador på kroppen. Bara i huvudet och ansiktet konstaterade rättsläkaren ett 20-tal sår. Skändningen av hans penis, att den tryckts ned i halsen upptäcktes först efter själva obduktionen.

Vice chefsåklagare Anna Håkansson hade yrkat på livstids fängelse eller åtminstone runt 20 år.

Helsinborg tingsrätt dömde

Andres Rodrigo Arellano Arancibia, född 1977, för mord och grov stöld till fängelse 18 år. Andres Arellano Arancibia förekommer under 23 avsnitt i belastningsregistret. Av den rättspsykiatriska undersökningen framgår att Andres Arellano Arancibia varken vid gärningen eller vid undersökningstillfället led av någon allvarlig psykisk störning.

Johan Lindberg, född 1983, för medhjälp till grov misshandel och grovt vållande till annans död till två års fängelse.

De ska solidariskt betala skadestånd till Ivans anhöriga med 216 000 kronor.

PDF

Domen kan laddas ner här

Domstol

Helsingborg tingsrätt, mål B 4171-10



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt