måndag 21 februari 2011

Kommunerna klarar inte framtida välfärd

PARASITER I en märklig artikel i Dagens Nyheter beskriver välfärdsekonomen Jens Magnusson från SE-banken det närmast självklara i att svenska kommuner i framtiden inte kommer att kunna klara de välfärdsåtaganden man har visavi sina medborgare. Enligt Magnusson kommer det redan 2012 vara 73 svenska kommuner som får en ansträngd försörjningsbörda.

Om ytterligare 20 år handlar det om över 200 kommuner. Det är Statistiska Centralbyrån (SCB) som på SE-bankens uppdrag gjort en prognos om hur enskilda kommuner påverkas av de stora demografiska förändringarna fram till 2040. Resultatet är anmärkningsvärt. Om 20 år finns enligt studien över 200 kommuner med en försörjningsbörda på 2,5 eller mer. Även kommuner som i dag är väl fungerande – till exempel Danderyd, Vellinge, Lund, Norrköping – kommer att påverkas av att allt färre måste försörja allt fler.

Magnusson talar om ett ”välfärdsgap” som skulle uppstå i takt med att allt färre arbetar och då skall försörjas av de som arbetar. SCB uttrycker det så att om en arbetande försörjer två personer (sig själv och en till) har man en försörjningsbörda på 2,0. Solna och Sundbyberg är de två kommuner som för närvarande har lägst försörjningsbörda, just 2,0.

Vad som gör artikeln tämligen märklig är att den närmast sorgfälligt undviker att tala om en av de allra största anledningarna till välfärdsgapet, nämligen den ohämmade massinvandringen av oanställningsbara och arbetsovilliga icke-europeiska invandrare. Istället är det faktumet att svenskarna fysiskt mår allt bättre och lever längre som är boven i dramat.

Förutom att lite suddigt nämna en kommun med särskilda sociala problem och stort utanförskap, Landskrona i Skåne, så berörs inte det befolkningsemografiska problem som innebär att svenskar flyttar ut från kommunerna i samma takt som invandrarna flyttar in. Istället vill Magnusson trycka på hur viktigt det är att svenskarna, som förutom att betala en av världens allra högsta skatter och därmed borde kunna förvänta sig en dräglig pension, nu istället uppmanas att ”ta större enskilt ansvar för sin ekonomi”.

Det betyder på ren svenska att man själv får se till så det finns pengar till pension, för de skattepengar som avsätts till framtida välfärd kommer att spenderas på annat och andra.

Magnussons slutsatser rörande den problematiska framtida välfärden är med stor sannolikhet adekvata. Dock hade det nog varit lite mer smakfullt om man istället för att lätt nedlåtande skriva att ”svenskarna blir äldre” istället hade skrivit ”bidragsförsörjda invandrare blir allt fler”. Då hade man nog kommit närmare sanningen…

DN

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt