måndag 21 februari 2011

Flyktingmottagandet drar in miljoner

SÖDERHAMN Kommunen i Söderhamn har sammanställt vad flyktingmottagandet kostar, och kommit fram till att det under 2009 gett ett tillskott på hela 27,2 miljoner kronor. Bakom dessa miljoner ligger dock en lång radda tjänster som tillsatts enbart för att tillgodose de nysvenska behoven med pengar som kommer från staten – det vill säga dig. Man får det dock att låta väldigt tjusigt och sofistikerat.

Det är ekonomikontoret som står bakom sammanställningen och kommit till slutsatsen att flyktingmottagandet genererar både arbetstillfällen och inkomster.

Mottagandet har för kommunens del skapat 55 nya tjänster, där bland annat personalen på integrationsenheten, lärare på CFL, Norrtull, Faxeskolan, Staffangymnasiet, socialsekreterare och personal på Amicus som tar emot ensamkommande flyktingbarn, ingår. En mindre armada av tjänster alltså.

Adderar man Migrationsverkets 25 tjänster har mottagandet gett upphov till 80 tjänster.

– Det här är en strikt räkning på den kommunala sidan. Sedan tillkommer en rad servicetjänster. Till exempel är det ett företag från Söderhamn som städar på Migrationsverket, butiker och andra servicenäringar får sin del, säger kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S).

Sammanställningen avser i huvudsak invandrare som fått permanent uppehållstillstånd. De som Migrationsverket ansvarar för får sina ersättningar från staten, men också språkundervisning, vilket ger jobb åt fler lärare.

Kommunen får i sin tur ekonomisk ersättning från staten för merkostnaderna för tjänsterna på förvaltningarna.

Räknas ersättningar, skatteintäkter och schablonintäkter som kommunen får för varje invånare ger flyktingmottagandet ett tillskott på 27,2 miljoner kronor.

– Vi behöver så många invånare vi kan få i Söderhamns kommun. Den här siffran visar att flyktingmottagandet har varit bra för oss. Varje invånare är väldigt värdefull, eftersom varje person drar in 40 000 kronor via skatteutjämningssystemet, om man bara räknar i kalla kronor och ören, säger Sven-Erik Lindestam.

PI måste berömma såväl tidningen HelaHälsingland som Söderhamns kommun för det kreativa sättet man får skattemiljonerna från staten att låta som vanliga intäkter från exempelvis arbete eller annan förtjänst.

HelaHälsingland

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt