fredag 28 januari 2011

SM i floskler Torbjörn Carlssons bidrag

SNÖMOS Torbjörn Carlsson, krönikör på Piteå-Tidningen, ger sig i dag in i svenska mästerskapen i floskler med ett synnerligen starkt bidrag som med största sannolikhet lär generera en plats bland de fem främsta alstren. Med en generös blandning av såväl gamla som nya floskler det gått inflation i flera gånger om levererar Carlsson en sällan skådad kavalkad av trams och dumheter, lite lätt kryddat av en näve oikofobi. Nyckelordet är ”berikning”, en gammal bekant i sådana här sammanhang – för att inte tala om den nya, spännande maten. Svensk journalistik då den är som allra bäst!

Den svenska kulturen är hotad. Vi svenskar måste bli svenskare. Stå upp för svenskheten mot den mångkulturella flodvåg som hotar att dränka oss.

Det mångkulturella Sverige. Säg det högt och varenda brunskjorta i det här landet får xenofobiska ryckningar i högerarmen.

Mångkultur har blivit ett mantra i oviljan mot allt främmande. I vart fall allt som kan misstänkas vara muslimskt eller härstamma från mörkaste Afrika.

[...]

Ärligt talat är, förutom det som ”räknas” som svenskt, har de enda kulturyttringar som översvämmar oss amerikanskt ursprung. Musik, film , böcker, you name it.

Sverige är ett litet land och vi har alltid sugit till oss influenser från andra kulturer.

[...]

Mångkultur kan aldrig räknas som ett hot, snarare som berikande kryddor i det där svenska som vissa element förtvivlat klamrar sig fast vid.

Rasistanfrätta tomtar som vill övertyga oss om det är vi mot de andra. Som vill så hat, istället för att bygga broar.

[...]

Gott! Mmm, mat är också kultur. Är det något som invandrarna har gett oss så är det godare mat. På den fronten har det hänt en hel del bara sedan 70-talet. Gå ut på www.denbrunamaten.se och rys över hur det en gång var. Skinkägg i gelé, brrr, och färserad vitkål, blää. Men fantasifullt var det.

[...]

Det svenska köket är en ganska sen uppfinning och även om jag gillar fläsk och palt är den ursvenska maten av väldigt torftigt slag. Bristen på kryddning är påtaglig.

Och vad är svenskt? Köttbullar? Nä nä, det och kåldolmar tog Kalle dussin med sig från Turkiet. Och tyskarna lärde dalmasarna att göra korv, falukorv. Så har det varit i alla tider. Med de tidiga invandrarna från Tyskland och Frankrike fick vi nya matvanor och med de nutida invandrarna har vanorna breddats än mer.

Tack, jag säger, tack för maten. Och tack för mångkulturen.

PT

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt