fredag 28 januari 2011

Ny assistansbluff: Kaninkvinnan

ASSISTANSBLUFF PI har, som de flesta känner till, tidigare tagit upp fallen med de assistansbidragsfuskande s kkaninmänneni Halmstad. I de fallen handlar det om muslimska irakier som spelat sjuka i rullstol och som via bolag anställt släktingar och andra som fejkade assistenter.

En huvudman i härvan har använt sitt assistansbolag till ett systematiskt mjölkande i flera städer. Affärsidén är tämligen enkel. Invandrarföräldrar med funktionshindrade barn har anställts av bolaget som personliga assistenter och anhörigvårdare. Därmed har man haft rätt till assistansersättning från staten, pengar som bolagets VD delat med föräldrarna. I slutändan handlar det om mångmiljonbelopp.

VD i bolaget är Adnan Suleiman, född 1968 och drivit Solia Assistans, även det i Halmstad. Han är dömd för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott till fängelse i två år och sex månader. Bara under 2010 fick han ut utöver sin vd-lön 22 miljoner i aktieutdelning. Nu sitter han häktad på nytt misstänkt skattebrott, bokföringsbrott och eventuellt även bidragsfusk för sin roll i den nya härvan, där den fortsatta utredningen har svällt ordentligt.

Skatteverket har hittat kopplingar till bland annat en familj i Kalmar. Och nu eftertaxeras mamman i Kalmarfamiljen med 370 000 kronor, pengar hon aldrig skattat för i sin påstådda roll som assistent till sin ”sjuka” 21-årige son. Kvinnan har överklagat beslut om eftertaxering och i ett brev förklarat att de extra pengarna varit till för sonens extra behov och att de satts in på hennes konto eftersom sonen varken kan ta hand om sig själv eller sin ekonomi.

Men i sitt omprövningsbeslut skriver Skatteverket att den extra ersättningen, som kvinnan inte skattat för, är att betrakta som lön. "Det är inte du som är berättigad till personlig assistans och du kan därför inte erhålla återbetalning av assistansersättning", skriver verket i sitt beslut. Skatteverket anser att hela summan, 370 000 kronor är lön, oavsett om den kallas för lön, insättning eller återbetalning av assistansersättning. Genom att inte deklarera all ersättning har en felaktig uppgift lämnats som ledning för taxeringen. Något skäl att befria kvinnan från skattetillägget finns inte, enligt Skatteverkets beslut.

Anders Blomberg, handläggare på Skatteverket, har utöver ärendet med Kalmarkvinnan personligen utrett ytterligare 20 liknande ärenden mot samma bolag dvs Solia Assistans. Och antalet nya assistansbolag ökar hela tiden.

– Vi vet att utbetalningarna från Försäkringskassan ligger på 20 miljarder kronor men ingen vet hur omfattande fusket är, säger Dan Ekeroth.

Den häktade Adnan Suleiman driver totalt två aktiebolag och en enskild firma. Men hans ordinarie yrkestitel har hela tiden varit – taxichaufför.

Östran
Östran

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt