fredag 28 januari 2011

Mer hård kritik mot DO

DO Sveriges onödigaste och just nu mest utskällda myndighet, diskrimineringsombudsmannen, får nu ytterligare hård kritik samtidigt som en arbetsmiljöenkät visar att arbetssituationen för myndighetens anställda uppvisar stora brister. Dessutom växer handläggningstiderna medan anmälningarna strömmar in som aldrig förr.

En av de som valt att hoppa av efter bara några månader är juristen Sture Frylén.

– Situationen inom DO är helt ohållbar. Det stod klart ganska fort att det inte gick att göra ett vettigt jobb, mest för att det inte fanns någon arbetsledning, säger Sture Frylén.

Han började på DO hösten 2009 men blev alltså inte kvar länge. Han vittnar om otydliga chefer utan tillbörlig kompetens och beskriver DO som en myndighet som är på väg rakt in i väggen.

Fackförbundet ST organiserar en del av de anställda och förbundsordförande Annette Carnhede kommenterar den dåliga arbetsmiljön:

– Nu är det väldigt tufft. De som jobbar känner att man inte hinner med alls. Man går hem med frustration över att man inte får förutsättningar att göra sitt jobb, säger Annette Carnhede.

40 procent av de anställda uppger att de upplever arbetet som psykiskt påfrestande och 28 procent känner sig ofta eller mycket ofta nedstämda på grund av jobbet.

En anonym anställd berättar om hur det förekommer offentliga utställningar och kränkningar.

– Man hade aldrig lugn och ro i den kulturen som skapades. Det var tillåtet att kränka.

Hon är långt ifrån ensam, SR Ekot har varit i kontakt med flera anställda och före detta anställda, varav många inte vågar låta sig intervjuas och förmedlar en bild av en arbetsplats präglad av rädsla. Många anser sig ironiskt nog blivit diskriminerade; i enkäten anger 11 procent att de utsatts för trakasserier eller diskriminering (!) på jobbet.

– Det är fullständigt oacceptabelt att anställda på en myndighet som ska motverka diskriminering själva upplever diskriminering, säger Annette Carnhede.

Det är inte bara arbetsmiljön på DO som kritiserats utan även vad myndigheten levererar. Hanne Kjöller, ledarskribent på DN, har tidigare skrivit om myndigheten och beskriver den som i fritt fall.

– Jag är kritisk till att det är så lite som fungerar. Vad är det egentligen de gör bra? De klarar inte av inkomna ärenden och de ärenden de driver förlorar de i hög utsträckning, säger Hanne Kjöller.

SR · PI

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt